Hoppa över innehåll
Barrväxter

Ginkgo eller Kinesiskt tempelträd

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, eller kinesiskt tempelträd som den även kallas, är en av våra äldsta bevarade växtarter. Arten kallas ofta levande fossil. Ginkgo har speciella, initialt ljusgröna, senare grågröna, solfjäderliknande barr som inte liknar något annat barrträds, och de blir vackert gula på hösten.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

1000-1500 cm

Färg:

Gröna löv

Ginkgo är ett långlivat nakenfröigt träd som härstammar från Kina. Efter att man hittat fossila växtrester vet vi att ginkgoträdet har sett ungefär likadant ut i över 100 miljoner år. I Sverige trivs ginkgo upp till zon ll, och kan bli 10-15 meter hög och 5-7 meter bred.

Karaktäristiskt för ginkgoträdet är skotten, några är snabbväxande och långa, med den får även långsamväxande korta skott. Barren är solfjäderformade och venförgrenade. Barren som växer på korta skott och på basen av långa skott är oftast vågiga med en hel kant, eller svagt dubbelflikiga. Barren är 2–10 cm långa och 2–12 cm breda. Ginkgo är tvåbyggare, vilket betyder att ett träd har antingen hanblommor eller honblommor. Honblommorna bildar frukt som påminner om plommon. Den ska dock ätas med försiktighet då den innehåller vätecyanid.

Ginkgo är ett unikt prydnadsträd på en varm och skyddad plats. Det finns idag olika ginkgosorter i handeln som lämpar sig väl för trädgården. Det kan även odlas i en kruka och då övervintras på en sval, ljus plats under vintern. Ginkgo kan även odlas som bonsai i kruka inomhus. Även då behöver den övervintras på en sval och ljus plats.

Detta träd trivs i sol och i väldränderad lerjord, men den kan även trivas på en halvskuggig växtplats. Rötterna tycker inte om stillastående vatten eller vinterväta. Jorden ska vara mullrik, väldränerande och sandig, Ros & Perennjord lämpar sig väl för Ginkgo.

Vid plantering av ginkgo biloba utomhus är det lättare att lyckas med övervintringen ifall du har planterat en större planta. Gropen behöver gropen vara minst dubbelt så stor som rotklumpen. Blanda befintlig trädgårdsjord med 50% Ros & Perennjord, placera plantan, och fyll igen med jordblandningen. Plantera gärna marktäckare kring basen av plantan för att skydda rotsystemet mot frost. Vid plantering i kruka bör krukan vara ungefär dubbelt så stor som rotklumpen.

Om fler ginkgo bilobaträd ska planteras utomhus bör avståndet vara 2 meter.

Ginkgo behöver inte mycket gödsel. Gödsla den på våren med en mild giva Trädgårdsgödsel Spira. I augusti-september kan du ge en lätt giva Trädgårdsgödsel Mognad för att stärka trädet inför vintern.

Under torra säsonger behöver ginkgo extra bevattning.

Om växten övervintrar utomhus, täck jordytan med täckbark och gärna några granruskor för att skydda inför vintern.

I alternativmedicinen har ginkgo använts mot diverse krämpor. Forskning har dock visat att ginkgo är cancerframkallande på råttor (Toxicology and carcinogenesis studies of Ginkgo biloba extract).

Ginkgo kan förökas från frö.

Sök