Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Gråsockerärt ´Lokförare Bergfälts Jätteärt´

Pisum sativum

Skördeklar planta av sorten Lokförare Bergfälts Jätteärt Gråärt, Lokförare Bergfälts jätteärt, fullvuxen planta

Lokförare Berfälts Jätteärt är en gråsockerärt med historia. Det är en kulturarvsväxt, då den har funnits mer än ett halvt sekel, och har goda odlings- och smakegenskaper. Ärtskidan är enorm, och god att äta direkt från plantan.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

250-300 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Sommar

Skördeklar planta av sorten Lokförare Bergfälts Jätteärt Gråärt, Lokförare Bergfälts jätteärt, fullvuxen planta

Lokförare Bergfält bodde i Ludvika, och odlade jätteärter. Innan han dog 1945 gav han ärtfrön till Alida och Efraim Andersson. De odlade sedan ärterna fram till 1970-talet. För att bevara sorten gav de frön till trädgårdsmästare Olle Ridelius, som sedan skänkte frön till föreningen Sesam. Idag är växten en klassad som kulturarvsväxt, vilket innebär bland annat att den är minst ett halvt sekel gammal, och har goda odlings- och smakegenskaper. Det kan vara svårt att få tag på frön till denna ärt, då efterfrågan är större än tillgången på frön. Vissa fröleverantörer har dock väntelista, till exempel Impecta.

Jätteärten är en av våra högsta, den kan bli upp till 300 cm hög. Den har vackra, blålila blommor och ett ljust bladverk. Plantan får många och stora fröbaljor som är 15-20 cm och de omogna fröbaljorna kan ätas direkt från plantan. De mogna ärtfröna är stora och grågröna, med svarta prickar.

Lokförare Bergfälts jätteärt trivs på en solig plats, i lucker och näringsrik jord. Den kan odlas både på friland, i pallkrage eller i kruka. Eftersom den blir hög är det viktigt att den får ett nät eller en spalje att klättra på. Fröna kan vara svåra att få tag på, försådd inomhus är ett tips för att vara säker på att fåglarna inte äter upp ärterna innan de hunnit gro. Använd Naturgödslad såjord att plantera i. Förså i maj, eller direkt på växtplatsen utomhus i slutet av maj-början av juni när frostrisken är över. Jordförbättra jorden i trädgårdsland eller pallkrage genom att blanda den med Kogödsel. Använd Ört & grönsaksjord vid odling i kruka. Du kan även tillföra granulerad Lera om du behöver få jorden att binda fukt och näring bättre. Sätt fröerna på ett sådjup på c:a 3 cm, med 10-15 cm mellanrum. Marktäck gärna med ensilage eller gräsklipp, för att bevara fukt i jorden under grotiden. Du kan även skydda de nyplanterade ärtorna med fiberduk när du sått dem utomhus, så klarar de köld och fågelangrepp.

Gödsla med Gödsel för köksträdgården ett par veckor efter plantering, eftersom plantan blir så stor behöver den lite extra gödning. När sockerärterna bildats ska de skördas när de är platta, precis innan de börjar svälla upp. Lokförare Bergfälts Jätteärt tar lite längre tid att mogna än andra sockerärter pga sin storlek. Ju mer baljor man skördar, ju fler ärtskidor bildas på plantan. Får de växa sig stora blir baljan oätlig och hård, men fröna går fortfarande att äta. Spara några baljor som får mogna på plantan, så får du nya frön att plantera nästkommande år.

Lokförare Bergfälts jätteärt är ofta uppskattad av barn. Låt barnen ta baljor från plantan och äta direkt. Ärtskidorna är så stora att en ärtskida blir ett bra och vitaminrikt mellanmål!

Här är recept på en urgod sommarsoppa med sockerärter.

För mer trädgårdsinspiration, titta in på vårt konto på Instagram.

Sök