Hoppa över innehåll
Perenner

Gullviva

Primula veris Viveväxter

Skötsel- och planteringsråd för Gullviva

Den lilla solgula Gullvivan är väl en av Sveriges vackraste vårblommor som vi varmt välkomnar om våren. Det är en lättskött perenn med en underbar doft. Gullviva finns både vild och odlas mycket i våra trädgårdar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-30 cm

Färg:

Gul Ljusgröna blad

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-6

Rekommenderade produkter

Skötsel- och planteringsråd för Gullviva

Gullvivan är en av våra tidiga vårblommor och en tacksam perenn. Den har vårsolsgula blommor, liknande gula strutar, som växer i en klase på en rak kal stängel från en ljusgrön, bladrosett vid marken med lansettlika blad. Gullvivan finns också med röda blommor men den är inte lika vanlig.

Gullviva blir ca 20-30 cm hög. Den blommar maj-juni. Som vild växer Gullvivan gärna på ängar och skogsmark med gräs. Tyvärr har den minskat mycket i vilt tillstånd, tillsammans med våra ängsmarker som minskat, därför är Gullvivan fridlyst i vissa län.

Gullvivan är en gammal ört som funnits länge i Sverige. Förr användes den till medicinalväxt och man gjorde vin, oxläggevin och färgade öl och snus på de gula blommorna. Den har tidigare kallats för Gulviva och Guldviva. Veris betyder vår. Härstammar från Europa, Sverige och Asien. Gullvivan är Närkes landskapsblomma.

Gullvivan vill ha näringsrik och gärna kalkrik jord, såsom Ros & perennjord. Gullvivan är en lättodlad, lättskött och tacksam blomma att ha i trädgården. Gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Spira. Gullvivan trivs bäst i sol till halvskugga. Gullvivans frö sår sig lätt och är lätt att dela, dela den gärna på hösten. Så gullviva under januari-maj och september-november.

Gullvivan är en hållbar snittblomma att plocka till en vacker bukett.

Sök