Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Hjortron

Rubus chamaemorus

Blotbär, multebär, mylta, mölta, snatterbär, snotter, snåttron, solbär är bara några smeknamn för vårt älskade hjortron, skogens guld. Hjortron växer vild i svenska våtmarker och myrar, men om man skapar rätt förutsättningar kan den faktiskt odlas i våra trädgårdar.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

10-25 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Växtzon:

zon 6

Hjortron är en örtartad växt som bildar röda knoppar på våren, på 10-25 cm höga stjälkar. Varje stjälk har 2-4 blad och en blomma. Bladremsorna är räfflade och trekantiga eller runda i formen. Bladstjälken är lång.

Blomman, som spricker ut i juni, är vit, 2-3 cm stor och har 5-6 kronblad. Hjortronet behöver en han- samt en honplanta för att pollineras och producera bär. Men det finns självfertila sorter i handeln, till exempel den odlade sorten ’Nyby’.

Hjortronens bär mognar i juli-augusti. Rå är den hård, täckt med foderblad och blir röd av solljuset. När det mognar, öppnas foderbladen och bäret blir guldgult, mjukt, saftigt och aromatiskt. Hjortronbär är väldigt nyttiga, C-vitamininnehållet i bäret är 3-4 gånger högre än i apelsinen.

Hjortron trivs i soliga och halvskuggiga odlingsområden. I soliga lägen blommar hjortronet mer, och producerar bär i överflöd. Jorden på växtplatsen ska vara sur och torvig. Den ska hålla fukt till ett djup av 20-30 cm, och gärna bli vattendränkt då och då. Vatten får dock inte stå i växtplatsen hela tiden. En lämplig jord är Rhododendronjord eller okalkad Solmull. Blanda den sura torvjorden med befintlig jord på växtplatsen. Plantorna ska planteras med 30 cm mellanrum. Sätt dem så djupt att tillväxtpunkten fortfarande är synlig ovan jord.

Om det inte finns någon naturlig våtmark i trädgården, kan man konstruera en på egen hand. Använd Hasselfors Gardens odlingsbänk eller i Odlingsbänk på ben, fodra lådan med plast (använd en plast som är godkänd för odling) som är perforerad (eller perforera själv) för att dränera bort överskottsvattnet. Fyll sedan lådan med Rhododendronjord. Man kan även skapa en artificiell våtmark i trädgården genom att göra en våtbädd med sur jord som kantas av torvblock.

I naturen behöver inte hjortron så mycket näring, men i hemodling kan de med fördel gödslas på våren med Gödsel för frukt och bär. Varje vår kan du även lägga till ett tunt lager av Rhododendronjord kring plantorna.

Vattna hjortronplantorna ordentligt under hela tillväxtsäsongen, de ska inte torka ut.

I augusti-september, ge hjortronen en giva av Trädgårdsgödsel Mognad. Täck jorden inför vintern med Täckbark, så skyddas de mot frost.

Vid beställning av Rhododendronjord i större mängd kan man vända sig till en tillverkande återförsäljare av Hasselfors Gardens Landscapingjordar.

Sök