Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Hortensia

Hydrangea macrophylla

Blommande blå Hortensia En vit Hortensia i en samplantering En vit hortensiablomma med gröna blad

Hortensia har en kär plats i mångas hjärtan. Det är inte svårt att förstå, den har en förtjusande överdådig blomning och vackra kraftiga och lite ludna blad. Lite kinkig (som alla primadonnor) är den, men med rätt skötsel kommer den att belöna dig rikligt.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Färg:

Röd Rosa Blå Vit

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-4

Rekommenderade produkter

Blommande blå Hortensia En vit Hortensia i en samplantering En vit hortensiablomma med gröna blad

Hortensian introducerades i Europa i mitten av 1700-talet, men växten är äldre än så. Man har hittat fossila frön som är cirka 50 millioner år gamla. Hortensiasläktet innehåller mellan 70-100 olika arter, och vissa kan bli upp till 4 meter höga på sin naturliga växtplats. Det vetenskapliga namnet ”Hydrangea” kommer från grekiskans ”hydor” som betyder vatten. Det ger oss en ledtråd till hur den ska skötas, Hortensior älskar nämligen vatten och får inte torka ut. I Sverige är Hortensia härdig upp till växtzon 4, men klarar sig bäst i zon 1-2. Hortensians blomma sitter i mitten av en samling färggranna foderblad. Rådjur och harar tycker inte om att äta Hortensia.

Jordens PH-värde är också viktigt för Hortensia. Sur Rhododendronjord gör att blommorna behåller sin blåa färg, och basisk jord gör blommorna rosa och röda. Vita blommor behåller sin vita färg oavsett jordens PH-värde.

Hortensia vill inte ha för varmt, och trivs inte i en liten kruka då den snabbt torkar ut. Plantera om din Hortensia i en större kruka i Rhododendronjord när du fått hem den, så behåller jorden fukten bättre och plantan blir lättare att sköta. I naturen växer de i skugga, och tycker därför inte om direkt solljus. På natten vill den ha en svalare temperatur, gärna kring 15 grader. Det bästa är att placera den utomhus, på balkong eller i rabatten trivs den bäst. Den kan överleva vintern om den planteras i en rabatt (det går bra att gräva ner hela krukan), eller om den står i ett inglasat uterum.

Hortensia tycker om fukt, och ska placeras på ett läge som är svalt, vindskyddat och i halvskugga. Vattna planteringsgropen rikligt, placera Hortensian och fyll på med Rhododendronjord. Ifall omkringliggande jord är mager (sandig) kan du addera granulerad Lera i Rhododendronjorden. Plantan får inte torka ut, och ska helst vattnas med kalkfattigt vatten.

 

 

Vintertäck marken under Hortensia med löv eller Täckbark, så klarar den köldperioden bättre. På våren kan det ta sin tid innan bladen börjar växa, håll ut, den är på gång. Den klarar beskärning, men eftersom många sorter blommar på gammal vet ska man vara försiktig för att inte skada blomningen. Gödsla Hortensian ett par gånger under våren med Trädgårdsgödsel Mognad. Vattna ofta så att den inte torkar ut.

Vattna Hortensia i kruka rikligt, men det ska inte vara vatten kvar i ytterkrukan eftersom den då riskerar att drunkna. Jorden ska alltid vara fuktig, och du kan enkelt känna med fingret hur mycket fukt det är. Om jorden blir för torr kan blommor och knoppar ramla av, och bladen torkar ut. När en Hortensia väl har torkat ut är det nästan omöjligt att rädda den. En Hortensia i kruka behöver näring i vattnet en gång per vecka för att orka blomma.

 

Hortensians blommor är vackra som snittblomma. Många använder dem i bröllopsbuketter eller på vackra bordsdukningar. Blommorna är även vackra när de har torkat.

Sök