Hoppa över innehåll
Perenner

Höstflox

Phlox paniculata

Höstflox är en riktigt fin gammal torpväxt som ger en vacker blomning under sensommaren. Den är relativt anspråkslös vad gäller jordmån, och kan odlas i hela Sverige.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-100 cm

Färg:

Röd Mörklila Rosa Blå Ljusblå Lila Vit Gröna löv

Blomning:

Sensommar

Höstflox får en riklig och vacker blomning mellan juli och oktober. Blommorna sitter i toppen på höga stjälkar, bladen nedanför sitter direkt på stjälken och är ovala i formen med ett spetsigt avslut. Höstflox trivs i de flesta jordar och lägen, men kan vara känslig mot väldigt fuktig eller väldigt torr jord. När de står i skuggiga lägen tenderar höstflox att bli mer buskig och utvecklar mycket blad. I soliga lägen blommar de mer intensivt, men blir en aning glesare i bladverket.

Eftersom höstflox blommar mellan juli och oktober (varierar beroende på sort) så lämpar den sig i en vårblommande rabatt. När bladen på höstflox växer upp kommer de att dölja de överblommade och vissnande vårväxterna, och så småningom ta över. På så sätt får rabatten en längre blomningsperiod. Rötterna är ytliga, vilket är ytterligare ett bra skäl till att samplantera, den konkurrerar inte om rotutrymme med perenner som har mer djupgående rötter.

Jordförbättra växtplatsen med Rosor och perennjord, för att ge höstflox en bra etablering. Vattna gropen innan du planterar växten, samt vattna regelbundet under hela första sommaren tills den är etablerad. Börja gödsla någon månad efter plantering, använd Trädgårdsgödsel Spira eller Trädgårdsgödsel Mognad (beroende på när på säsongen du ska gödsla). Passa på att gödsla resten av perennrabatterna samtidigt!

Höstflox kan förökas på flera sätt, antingen genom att toppa plantan kring maj och plantera toppsticklingen i jord, eller ta rotsticklingar på hösten. Välj alltid friska plantor när du ska ta sticklingar, så minskar du risken för sjukdomar hos din nya planta. Du kan också dela större plantor på våren (för att inte störa höstens blomning). Rot- och toppsticklingar planteras i kruka med S-Jord, som sedan ställs på en skyddad plats (t ex i växthus) för att kunna växa till sig. På våren när jordtemperaturen är över 8 grader avhärdas sticklingen och planteras på sin slutgiltiga växtplats.

Höstflox är känslig mot mjöldagg, nematoder och svamp. Tyvärr tycker även sniglar att den är god att äta. Genom att välja en bra växtplats med god jord, samt att gödsla den ordentligt, så stärker du plantan och får mindre sjukdomar och skadedjur.

Höstflox är en jättebra snittblomma! Välj en kvist där hälften av blommorna slagit ut, och resten är i knopp.

Sök