Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Hyacint

Hyacinthus orientalis

Skötsel- och planteringsråd för Hyacint

Hyacint, eller dofthyacint är, utöver julstjärnan, vår mest populära julblomma. Blommorna är vanligast lila, men det finns också blå, vit, blekgul, mörk purpur och röda hyacinter.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-30 cm

Färg:

Röd Mörklila Rosa Blå Lila Limegrön Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Vår, Vinter

Skötsel- och planteringsråd för Hyacint

Hyacint är en lökväxt, lökens diameter är 3-7 centimeter. Hyacintens blad är mjuka och spänstiga, 18-35 centimeter långa och 1-3 centimeter breda. Den upprätta blomställningen har 2-50 blommor, och varje blomma har sex kronblad. Hyacintblommor kan vara både enkla och fyllda, beroende på sort. Det finns mer än 2.000 sorter av hyacinter. Hyacint har en behaglig doft, men den kan orsaka allergier.

Hyacint används främst som julblomma i Sverige, men den trivs även i trädgården som vårblomma. Hyacint håller längre som en inomhusblomma när den placeras svalt och ljust, men inte i direkt solljus. Som trädgårdsväxt trivs den på en solig plats. Hyacintlök planteras på ett djup av 10-15 centimeter i september-oktober.  Planteringsplatsen måste vara väldränerad och näringsrik, om dräneringen behöver förbättras, gräv en lite större grop och blanda befintlig jord med Pimpsten. Gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad.

När hyacinter används från lök är det viktigt att välja rätt sorts lök. Löken som blommar lagom till jul är värmebehandlad, till skillnad från den som är avsedd att blomma i trädgården till våren. Hyacintlökar som ska blomma till jul ska planteras i september. Dessa lökar säljs i trädgårdsbutiker och i trädgårdsvaruhus. Lämplig jord att plantera hyacintlök i är Blomjord. Sätt löken med spetsen uppåt, och inte djupare än att 1/3 sticker upp ovanför jordytan, för att förhindra att den ruttnar.

Vår älskade julhyacint blommar i ungefär en vecka. För att förlänga blomningstiden kan du flytta den till ett svalare utrymme nattetid.

Hyacint ska vattnas med måtta för att förhindra att stjälken växer sig för hög. Om stjälken blir för hög kan den stöttas upp med en pinne, eller klippas av för att användas som en snittblomma i en vas istället. En blommande hyacint behöver inte gödslas.

Efter blomningen kan löken tas ut ur krukan och torkas, för att planteras ut i trädgården följande höst. Förvara den torra löken i lite Solmull, eller i sågspån. I trädgården behöver hyacinten rikligt med näring under blomningen för att den ska samla styrka för att löken ska bli stor till nästa blomning. Gödsla den med Trädgårdsgödsel Mognad. Inför vintern kan jordytan täckas med granris eller Täckbark för att skydda mot vinterköld.

För att driva upp hyacinter till jul, plantera dem i Blomjord och vattna efter plantering. Översta delen (1/3) av löken ska vara ovanför jordytan. Placera sedan krukan i ett mörkt och svalt utrymme, cirka 7-10 grader. Den behöver ungefär 9 veckor i mörker, titta till den då och då, vattna om den känns torr. När löken börjar växa och bli ungefär 4-6 centimeter hög, tas krukan in i ljuset i rumstemperatur. Vattna varsamt för att förhindra att blomskaftet blir för hög. Hyacinten blommar efter ca 3 veckor i dagsljus.

Sök