Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Kaufmannianatulpan, näckrostulpan

Tulipa kaufmanniana

Kaufmannianatulpaner, näckrostulpaner

Kaufmannianatulpaner, eller näckrostulpaner, är lågväxande tulpansorter vars blommor öppnas och brer ut sina kronblad i solskenet. På kvällen, när solen går ner, stängs blommorna. Näckrostulpanens blad är grågröna, och har ofta ett fläckigt eller randigt mönster i brunt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

25-40 cm

Färg:

Röd Orange Vit Gul Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Jord:

Barkmylla

Kaufmannianatulpaner, näckrostulpaner

Näckrostulpaner kallas även för botaniska tulpaner, och blir 25-40 centimeter höga beroende på sort. Löken är ganska stor. Vid basen av den robusta stjälken sitter 3-5 blad. Blommorna är en- eller flerfärgade, och liknar stjärnor när de slår ut i solljuset.

Denna tulpansort är som vackrast när den är planterad naturligt i stenpartier eller får växa under ett träd eller buske. Näckrostulpaner blommar i mars-april, och kommer tillbaka varje vår när de är planterade på en växtplats där de trivs.

De trivs bäst på en solig plats i trädgården, och blomningen kommer bäst till sin rätt när man får se de fullt utslagna blommorna vända sig mot solen under vackra vårdagar. De trivs också i halvskugga. Tulpanlökarna övervintrar när jorden är mullrik och väldränerad. Jordförbättra växtplatsen med Biokol blandat med Barkmylla. Tulpanlökarna planteras i september på ett djup av 10 centimeter, och med ett planteringsavstånd på 10 centimeter.

Kalka med Trädgårdskalk tidigt på våren. Gödsla med Trädgårdsgödsel spira när trädens knoppar börjar spricka. Låt bladen vissna ner på löken, klipp bort överblommade blommor.

Näckrostulpaner är bra pollinerarväxter, plantera gärna dessa i din trädgård så att hungriga pollinerare får mat på våren.

Sök