Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Kejsarkrona

Fritillaria imperialis

Kejsarkrona är en ståtlig, flerårig lökväxt som reser sig högt över de andra växterna i vårrabatten. Den blommar i maj, med blommor i färgerna gul, aprikos, orange eller röd. Kejsarkrona är en härdig och traditionell lökväxt i Svenska trädgårdar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

70-120 cm

Färg:

Röd Orange Gul Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Jord:

Blomjord

Kejsarkrona blir 70-120 centimeter hög. Bladen sitter tätt på den kraftiga stjälken, men tunnar ut ju högre upp på stjälken de sitter. Högst upp under blomställningen är den helt bladlös. På stjälkens topp sitter en rosett på ungefär 8-20 blad, och under dessa blad sitter en ring av 3-5 stora nickande blommor. Dessa blommor är gula, aprikosa, röda eller orange beroende på sort. Kejsarkronans knoppar är köldkänsliga.

Man tror att kejsarkronans doft avskräcker mullvad och sork från att äta den. Den är heller inte omtyckt av rådjur. Därför har kejsarkrona använts i köksträdgårdar för att skydda andra växter. Kejsarkrona är giftig, men att äta en liten mängd brukar inte orsaka symptom.

Plantera Kejsarkrona i september på 20 centimeters djup och med ett planteringsavstånd på 20-30 centimeter. Välj en solig eller en halvskuggig plats, gärna intill en stor sten, mur, husvägg. Då får den ett bättre mikroklimat vilket skyddar blommorna mot frost. Kejsarkrona vill ha djup, mullrik och näringsrik jord, så som Blomjord. Både lerig och sandig jord kan förbättras med 30% Barkmylla och 10% Biokol.

Gödsla kejsarkrona varje vår med Trädgårdsgödsel Spira. Klipp av stjälkarna efter blomningen. Kejsarkrona trivs bäst om man inte flyttar på den.

Om blomningen på äldre bestånd avtar kan man gallra ur lökarna och jordförbättra med R-Dress på jordytan.

Sök