Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Kungsängslilja

Fritillaria meleagris

Skötsel- och planteringsråd för kungsängslilja

Kungsängslilja är en liten lökplanta med vackra, nickande, klockformade blommor som har ett fascinerande rutmönster i vinröd-rosa, eller i bara vitt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

15-30 cm

Färg:

Rosa Lila Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Rekommenderade produkter

Skötsel- och planteringsråd för kungsängslilja

Kungsängslilja, Upplands landskapsblomma, har smala, grågröna, glansiga blad. Växtens fyra eller fem blad sitter fast kring stjälken. Plantans blad är 3–6 centimeter breda och har släta kanter. Blomman, som är 3-4 centimeter stor, sitter på en graciös smal stjälk, och tittar fram mellan maj och juni. Kungsängslilja blir 15-30 centimeter hög. Stjälkarna vissnar ner efter blomning.

Växten är giftig, men att få i sig en liten mängd brukar vanligtvis inte orsaka symtom.

Kungsängslilja är vacker att plantera i vårblommande perennagrupper, och passar bra i lundmiljö där den får titta upp bland gräset i en naturlig trädgård.

Kungsängslilja äts inte ofta av rådjur, harar eller mullvad.

Den trivs bäst i naturligt fuktiga, kalkrika ängar, men trivs även på torrare platser om vårfuktigheten är riklig under blomningstiden. Jordförbättra odlingsplatsen med Ros & Perennjord, för att ge extra energi till lökarna under blomningen.

Lökarna planteras i september på ett djup av 5 centimeter, och med ett avstånd på 5-10 centimeter.

När Kungsängslilja trivs behöver den inte nämnvärt mycket omvårdnad. Gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Mognad för att stärka lökarna.

För att Kungsängslilja ska trivas som bäst behöver den lämnas i fred. Gräv därför inte upp lökarna i onödan. När de trivs förökar sig kungsängslilja genom att bilda sidolökar samt frön. Kungsängslilja som trivs sprider sig över stora områden, och lever i många år.

Sök