Hoppa över innehåll
Perenner

Ljung

Calluna vulgaris

Ljung

Ljung används som säsongsblomma i höstplanteringar. De klockformade blommorna är naturligt mörkrosa, ljusrosa eller vita. Bladen är små och smala med grågrön färg.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-40 cm

Färg:

Orange Blå Lila

Blomning:

Höst

Rekommenderade produkter

Ljung

Ljung som säljs i krukor är vanligtvis 20-40 cm höga. Förutom traditionella och naturliga nyanser kan du även hitta färgade sorter i blått, lila och orange i butikerna. Ljung används utomhus som säsongsväxt på hösten. När vintern kommer fryser och torkar blommorna, men eftersom de behåller sitt utseende så är de dekorativa fram till våren.

Den mesta ljungen som säljs i Sverige är av utländskt ursprung. Därför är det svårt att lita på att ljungen du köper klarar övervintring i vårt klimat. Oftast köps de som säsongsväxter, som till våren byts ut mot vårblommande penséer och lökväxter.

När ljungens blommor redan är utslagna är ljusförhållandena på planteringsplatsen inte så viktiga. Ljung slår helst ut sina blommor på en solig eller halvskuggig och varm plats. För att ljungen ska hålla sig dekorativ hela vintern rekommenderas en placering i snöskyddat läge. Vattna den regelbundet när jordytan börjar torka. Ljungen ska vattnas fram till att det är minusgrader både på natten och dagen.

I naturen trivs ljung på naturligt sura, sandiga jordar. Om du vill prova att övervintra din ljung, plantera den i Rhododendronjord som med fördel kan blandas upp med Odlingssand för att öka dräneringen. Om du sätter den i kruka, välj en större modell som du bottnar med Lecakulor.

Gammalt svenskt skrock säger att Ljung inte ska tas in inomhus, får då bjuder man in otur och död. Det går dock tvärtemot skrocken i Skottland, där ljung inomhus istället ger lycka och goda skördar

Sök