Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Orientvallmo

Papaver orientale Vallmoväxter

Skötselråd och plantering av orientvallmo

En förtrollande växt i alla stadier, från knopp till blomma. Orientvallmon har stora silkespappersliknande blommor i intensiva och vackra färger, röd, röd/orange, rosa, aprikos och vit. Den har ett grönflikigt bladverk.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Färg:

Röd Rosa Vit

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-5

Skötselråd och plantering av orientvallmo

Orientvallmo gillar sol och förväxlas ofta med Jättevallmo. De liknar varandra med sina jättestora blommor och intensiva färger. Det är en lättodlad perenn som även älskas av bin.

Den är lättodlad och trivs på näringsrik, sandblandad, väldränerad jord i fullt solsken. Jordförbättra perennrabatten med R-Dress på våren när de första perennerna börjar titta upp. Då kommer växterna att få en näringsskjuts och ny mull som lockar till sig maskar och liv. Orientvallmons knoppar blir ludna och bildar stora vackra frökapslar efter blomning. Dessa kan innehålla mängder med små, små fröer som sprider sig med vinden. Gödsla perennrabatten med Trädgårdsgödsel Spira på vår/försommar och Trädgårdsgödsel mognad till sensommaren, så får du stora och friska plantor.

Förökning sker genom delning eller frö. Så under januari-februari, den blommar året efter sådd.

I grekiska mytologin förknippas vallmon med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter. Man trodde att skörden skulle bli större om det växte Vallmo i fälten. Vallmon odlades redan 5000 år före kristus.

Orientvallmon härstammar från Nordöstra Turkiet till Kaukasus och Nordvästra Iran och det finns ca 120 olika Vallmoarter.

Plocka Orientvallmo och sätt i vas, vacker snittblomma. Även frökapslarna är vackra i vas, färska eller torkade, men tänk på att det kan rasa ut mycket frön från dem. Spara fröna så kan du så nya plantor.

Sök