Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Oxalis

Oxalis articulata, Oxalis triangularis Oxalidaceace

Tänk dig ett fönster där solen strilar in och lyser igenom de tunna vinröda bladen på en oxalis så att de gnistrar som rubiner. Oxalisens vackra blad ser ut att sväva på sina tunna gräddvita stjälkar, vilket gör den till en dekorativ prydnadsväxt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-40 cm

Färg:

Rosa Lila Vit Gröna löv Mångfärgade blad Mörk lila blad

Blomning:

Sommar

Oxalis tillhör familjen Oxalidaceace, harsyreväxter, och växer vilt i Sydamerikas bergstrakter där de bildar små tuvor.

Lyckoklöverns blad påminner om fjärilsvingar med sin trekantiga form. Bladen på lyckoklöver är gröna, och på triangeloxalis är de lila/vinröda, de kan vara både enfärgade och varierade. På kvällen när mörkret kommer så fäller plantan ner sina blad, och på dagen vecklas de ut igen och riktas mot solen. De rosa eller vita blommorna är skira och trattformiga, och sitter direkt på skaftet. Det är en lättskött växt som bildar knölar (rhizomer) i jorden. Dessa växer sig större och blir fler, vilket gör att de enkelt kan delas och bli fler plantor för varje år. Det finns olika arter av oxalis i handeln, till exempel snöoxalis, rosettoxalis, triangeloxalis. Rotknölarnas utseende varierar beroende på sort, gemensamt är att alla utom triangeloxalis vissnar ner på hösten för att sedan gå i vintervila.

Oxalis tycker om att stå ljust, men inte i skarpt solljus (till exempel på en hylla eller piedestal brevid ett fönster). I ett ljust läge håller sig bladstjälkarna upprätta, i skuggigare lägen blir bladstjälkarna långa och böjda. Putsa plantan regelbundet genom att försiktigt rycka upp vissnade blad och blommor. Vill du ha ett kraftigare bladverk, ryck försiktigt bort alla blomstjälkar så kommer plantan att lägga energi på bladen istället.

Oxalis innehåller oxalater, som kan ge illamående, kräkningar och diarré om man får i sig för mycket. Den är dock ätbar i mindre mängd. För husdjur som katter och hundar är den dock giftig, och om du ser ditt djur äta bladen på din oxalis ska du kontakta din veterinär.

Med enkel skötsel får du din oxalis att trivas! Vattna plantan ordentligt när översta centimetern av jorden känns torr, känn efter med fingret om du är osäker. Om den torkar ut helt så slutar den att blomma, och den visar tydligt att den är torr genom att sloka med bladen. Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring mellan mars och september.

På hösten går lyckoklöver ned i vintervila, och plantan kan då se ut som om den dör. Minska ner på vattningen under hösten, och klipp sedan ner den om det behövs och gräv upp rotknölarna. Förvara dessa torrt och mörkt i en papperspåse eller ask i lite ogödslad Solmull eller sågspån. Du kan även låta knölarna vara kvar i jorden, dra då ner på vattningen för att till slut upphöra helt, och ställ krukan på ett mörkt och svalt (cirka 5-10 grader). Eftersom det inte bildas blad under viloperioden så behöver den inte stå ljust. Plantera om din oxalis i ny Blomjord varje vår (kring mars) och passa på att dela plantan samtidigt ifall den har stått kvar i krukan över vintern. 4-5 rhizomer per kruka är lagom. Jordstammarna kan ruttna ifall de står för blött, så om du vet att du tenderar att övervattna dina krukväxter kan du addera Pimpsten i Blomjorden så dränerar den bättre.

Triangeloxis vissnar inte ner, utan har blad året om och kan stå kvar i krukan över vintern. Dra ner på vattningen och ge ingen gödsel under vinterperioden.

Oxalis trivs utomhus under sommaren, och är vacker i samplanteringar ihop med sommarblommor.

Sök