Hoppa över innehåll
Perenner

Stormhatt

Aconitum napellus Ranunkelväxter

Blommande stormhatt under sommaren

Stormhatten är en ståtlig gammaldags perenn. Namnet kommer av blommans form som liknar en hatt eller hjälm. Det är en av de äldsta perenner som växer i våra trädgårdar. Stormhatten är en mycket giftig växt om man äter den. Alla växtdelar är giftiga och innehåller giftet akonitin som saknar motgift.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

80-130 cm

Färg:

Blå Lila Vit

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

1-7

Blommande stormhatt under sommaren

Stormhatten trivs i halvskugga i näringsrik, fuktighetshållande jord. Det är en lättskött flerårig växt. Stormhatt kan lätt få mjöldagg, särskilt vid torka. Detta kan motverkas genom att vattna så att jorden håller en jämn fuktighet.

Stormhatten planteras i rabatter med djup mullrik jord. Gräv en rejäl grop och blanda upp den med Ros & perennjord.  Stormhatten bör få stöd då den lätt ramlar omkull vid blåst, regn och av sin egen tyngd. Bind upp blomstjälkarna till bambukäppar. Den kan bli upp till 120 cm hög. Blommar i juli-sep. Stormhatt är mycket omtyckt av humlor, som gärna kryper in i de blåa vaggorna.

Stormhatt passar att plantera ihop med t ex höstanemon, silverax och ormbunkar.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Vacker som snittblomma. Om man klipper bort vissna blommor kan man få den att blomma om, fast med mindre blommor. Gillas av humlor.

Sök