Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Surkörsbär

Prunus cerasus

Skötsel- och planteringsråd för Surkörsbär Skötsel- och planteringsråd för Surkörsbär

Surkörsbär är ett flerårigt stenfruktsträd som ger syrliga mörkröda bär. Bären är väldigt nyttiga och surkörsbäret kan ses som en hälsoväxt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

400-1000 cm

Färg:

Röd Vit Gröna löv

Blomning:

Vår

Växtzon:

1-6

Skötsel- och planteringsråd för Surkörsbär Skötsel- och planteringsråd för Surkörsbär

Surkörsbär, eller Klarbär som det även kallas, är ett flerårigt mindre träd som får mörkröda syrliga bär. Bären liknar körsbär men är syrligare. Träden blommar med vita blommor i april-maj och bären mognar i juli-augusti.

Träden blir inte så stora, ca 4-10 meter höga, med breder ut sig med hängande grenar. Surkörsbärsträd har smala, spetsiga blad med tandad kant. Surkörsbär är från början importerad men finns idag vilt i södra och mellersta Sverige. Träden kan bilda stora bestånd med rotskott och tillhör familjen rosväxter och plommonsläktet. Finns även vild i delar av Europa och Turkiet och härstammar ursprungligen från Asien.

Surkörsbär är väldigt nyttiga och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den ses som en medicinalväxt och används till sylt, marmelad, bakverk, vin, hälsodrinkar m.m.

Surkörsbär trivs i mullrik, kalkrik, väldränerad jord, så som Planteringsjord, och mår bäst i sol till halvskugga. Gödsla Surkörsbär med  Gödsel för frukt och bär under tillväxt och sedan Trädgårdsgödsel Mognad efter skörd. Trädet är lättodlat.

Plantera Surkörsbär i trädgården och du har ett riktigt hälsoträd! Perfekt till att göra saft, sylt m.m.

Sök