Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Yuccapalm

Yucca elephantipes

Enkel plantering och skötselråd av yuccapalm inomhus

En välmående yuccapalm är en fröjd för ögat. Men vi har nog alla sett hur de kan se ut när de inte tas om hand, med slokande gula blad och en lång ranglig stam. Men eftersom den kanske är världens mest lättskötta krukväxt kan den väckas till liv med några enkla knep.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

60-200 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Vår

Enkel plantering och skötselråd av yuccapalm inomhus

Yuccapalmen har sitt ursprung i Mexico och Guatemala, där fibrerna från palmen fortfarande används för att göra papper och rep. Här i Sverige odlar vi den för att det är en vacker och lättskött krukväxt som trivs i vårt inomhusklimat. Egentligen är Yuccapalmen ingen palm, utan tillhör familjen Agavaceae.

Placera helst inte yuccapalmen i ett söderfönster, eftersom en tycker om lagom ljus (inte solgass) och lite svalare luft. Den tycker heller inte om varma element på vintern, utan vill hellre stå lite svalare då. Vattna den ordentligt när jordytan har torkat men fortfarande är fuktig längre ner, känn med fingret om du är osäker. På vintern kan du låta jorden torka lite mer mellan vattningarna.

När du köpt en ny krukväxt är det en bra idé att plantera om den direkt när du fått hem den. Krukväxter i handeln är uppdrivna i små krukor (för att vara kostnadseffektiva), och plantan behöver mer utrymme för rötterna i hemmiljö. Plantera om din yuccapalm i Blomjord, gärna blandad med Pimpsten för att ge den bra dränering.

Plantera om din yuccapalm på våren när plantan har vuxit sig större. Ge den en något större kruka, plantera den i Blomjord blandat med Pimpsten och den kommer att belöna dig med fin tillväxt. Gödsla yuccapalmen med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring varannan vecka under sommaren, samt ett par gånger under vintern.

Det är enkelt att förnya en trött yuccapalm som har blivit lång och ranglig, eftersom den tål beskärning. När den börjar bli lång och gänglig kan du helt enkelt bara kapa av den. Lägg snittet cirka 10 centimeter nedanför de understa bladen, och plantera toppen direkt i Såjord blandad med Odlingssand. Täck över den med en transparent plastpåse med några lufthål i, vattna den sparsamt så växer det snart ut nya rötter på toppsticklingen. Ifall det fortfarande är en lång bit kvar på moderplantans stam kan man göra fler sticklingar på samma sätt. Skär av c:a 10 centimeter långa bitar (spetsa till det undre snittet på varje stickling så att du ser vad som är upp och ner), och plantera dessa som toppsticklingen. Dessutom får moderplantan nya bladrosetter som växer ut vid snittytan.

Du kan faktiskt få din yuccapalm att blomma! Yuccapalmen blommar med underbara små gräddvita klockor tidigt på försommaren. Det är ganska ovanligt att de blommar inomhus, men det går att göra med rätt skötsel och lite tålamod.

Sök