Lucka 7

En av årets stora trender är makramé. Dessa typer av amplar ser du i alla möjliga inredningsbutiker men det du kanske inte visste var att det är enkelt att knyta en själv. En perfekt julklapp som både är trendig och egentillverkad.

Du behöver:

  • Grovt snöre, cirka 10 meter långt
  • Metallring
  • Eventuellt trä-, glaskulor eller pärlor till dekoration

Gör så här:

1. Klipp snöret till fyra bitar om cirka 2,5 meter vardera.

2. Trä snörena genom metallringen, men bara till hälften, och knyt en knut vid ringen. Du har nu åtta lika långa snören som löper ut från ringen, cirka 120 cm långa.

3. Häng gärna upp ringen så blir det lättare att fortsätta. Knyt ihop snörena två och två, cirka 30 cm nedanför ringen.

4. Ta ett snöre från ett snörpar och ett snöre från snörparet intill. Knyt ihop dessa två till ett nytt par, 7-8 cm från de första knutarna. Fortsätt på samma sätt med resterande snören. Nu har du fyra nya knutar som bildar fyra nya trådpar.

5. Gör om samma procedur som under punkt fyra valfritt antal gånger, tills du har ett nät. Tre rader med knutar brukar bli lagom för en normalstor kruka.

6. När du är nöjd knyter du ihop alla snörändar i en stor knut. Nu har du en färdig ampel att hänga krukor i.

Tips;

Vill du göra ampeln lite mer utsmyckad så kan du trä på träkulor eller pärlor mellan knutarna.

Lär mer om hur du gör och se bilder på; alltihemmet.se

 

Var med och räkna ner dagarna till julafton med oss. Varje dag kl 09.00 ända fram till den 24 december öppnar vi en ny lucka i Hasselfors Gardens julkalender. Varje lucka är fylld med idéer, inspiration och tips på små enkla knep för hur du kan skapa en jul med hjälp av din trädgård. Pyssla själv eller involvera hela familjen, det är bara fantasin som sätter gränserna. Kanske blir det några hemmagjorda paket under granen i år eller så pryds ditt hem med julpynt från trädgården. Oavsett så ser vi fram emot en pysslig december tillsammans mer er.