Hoppa över innehåll

Solljus eller skugga – Ta reda på var dina växter trivs!

Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen
Översättning: Jesper Lundahl

En del av oss älskar solen, andra njuter av skuggans milda atmosfär. Detsamma gäller för växter. För att se till att växter trivs är det viktigt att hitta deras mest optimala odlingsförhållanden. Den kanske mest avgörande faktorn för att få dina växter att trivas är växtens behov av ljus. Jord, val av kruka och bevattning är något som vi lättare kan påverka, men det är svårare att påverka mängden naturligt ljus. Växtlampor är ett bra komplement och ger oss viss möjlighet att styra över ljusexponeringen, men att välja en bra plats där växten trivs och kan växa, är det bästa för din växt.

Här hittar du information hur ditt hem kan erbjuda livsmiljöer för ett brett spektrum av växter

Hemmet har kan erbjuda livsmiljöer för ett brett spektrum av växter. Vid fönstret trivs soldyrkande växter, och i skuggan som de inre rummen kastar trivs andra växter. Exempelvis Garderobsblomma och Svärmorstunga.

Ljus från morgon till kväll

Ljusförhållanden påverkas av solens naturliga gång under en dag. På morgonen går solen upp från öst och går sedan västerut. Den milda morgonsolen skiner på växter som är placerade i det östra fönstret, och vid andra tider på dygnet kan dessa växter njuta av ett indirekt ljus, som inte är lika kraftigt. Ett fönster i söderläge är ljusast vid middagstid. I ett söderfönster kan de allra starkaste strålarna vara stekande och till och med bränna vissa växters blad. Så välj ljusälskade växter till dina söderfönster.  

Här hittar du information om gullrankan

Gullrankan, Epipremnum pinnatum, är lätt att ta hand om och passar i de flesta livsmiljöer, från svagt ljus till halvljust. Det kan växa längs väggen, klättra ner för en ampel eller från en hylla. För stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna.

Fönster som är belägna i västerläge tar under morgonen försiktigt in indirekt ljus, men efter halva dagen ökar ljuset. Under eftermiddagen får växterna som mest ljus i ett västfönster. I regel får fönster som är belägna mot norr indirekt ljus tills den fallande kvällssolen lyser upp fönstret mjukt. 

Tänk på att kolla vad som finns utför ditt fönster för det kan också påverka ljusinsläppet. Finns det träd eller byggnader som skuggar? Det har inverkan på hur mycket ljus som kommer in i ditt hem. 

Tips på hur du kan tänka när du skaffar dig en ny växt hemma

Om du har en ny växt hemma, fundera på var den kan trivas som bäst och ge den tid att anpassa sig till sina nya förutsättningar. Det kan hända att din växt släpper ett blad eller två i början men det är ingen fara.

Ta dig tid att ta hand om växterna och njuta av grönskan.

Välj växter som är soldyrkare

Kaktus hör till riktiga soldyrkare och det är enkelt att förstå. De växer oftast på platser där solen skiner hela dagen utan avbrott eller skugga. Suckulenter trivs också i sol och är anpassade för att tåla både torka och direkt soljus. Placera därför dessa i söder eller västerläge i hemmet. 

Här hittar du information och skötselråd av Fingerblad, Frithia pulchra

Fingerblad, Frithia pulchra, är en ljusälskande suckulent som kan lagra vatten i de köttiga bladen. I naturen kan den här växten överleva lång tid utan en droppe vatten, så låt den torka upp mellan vattningarna.

Växter som trivs bra i halvskugga

Tropiska växter så som Filofikusåderblad och doftranka trivs i ett halvskuggigt läge. Direkt solljus kan var skadligt för dessa växter då de torkar lätt. Doftrankan klarar av ett lite skuggigare läge men bildar då vanligtvis inte blomknoppar då.  

Här hittar du information och skötselråd av Trädtaklök "kiwi"

Bladen på den härliga Trädtaklöken ”Kiwi” får färgglada blad om den står på en mycket solig plats. Bladen är gulgröna och med ljusets inverkan blir bladens kanter också rödaktiga.

Här hittar du information och skötselråd av Åderblad

Åderblad trivs bäst i dämpat solljus eller i halvskugga. I en för solig miljö försvinner de dekorativa bladvenerna. Åderblad trivs bäst i en fuktig och varm miljö, och den är känslig för drag. 

Försök återskapa växternas naturliga miljö

Om en växt härstammar från en tät tropisk skog har den naturligt anpassats till skuggiga förhållanden. Så som gullranka som i naturen klättar på träd och får både lagom med ljus men också en del skugga. Försök återskapa denna miljö hemma, låt Gullrankan klättra över dörrposten eller runt fönstret. Då kommer den få både ljus men också skugga.   

Här hittar du information och skötselråd av Mistelkaktus, Rhipsalis baccifera

Mistelkaktus (Rhipsalis baccifera) är olika andra kaktusar som trivs i varma, soliga, torra zoner. Mistelkaktus har mer krav när det kommer till fukt och vill ha mindre ljus. Odling av mistelkaktus är enkel om man har i åtanke hur den växter i naturen där solstrålarna filtreras mellan trädens grenar och temperaturen är minst 15 grader.

Växter som älskar skugga

Växtarter som växer som undervegetation i tropiska skogar har anpassat sig till svagt ljus, sådana växter kan vi med fördel ha i våra inre rum i hemmet. Exempel på dessa växter är bland annat ormbunkar och kalatea. Även om dessa växter är vana vid mindre ljus så måste ljusbehovet ändå tillgodoses. Alla växter behöver antingen naturligt ljus eller ljus från en växtlampa. 

Här hittar du information om Kungscissus "Ellen Danica"

Kungscissus ”Ellen Danica” är vacker att ha i ampel. Amplar är perfekt om du har små utrymmen eller inte har plats på fönsterbrädan längre.

Sök