Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Alpvide

Salix helvetica Salicaceae

Skötselråd och plantering av alpvide

Alpvide är en mycket tålig prydnadsbuske som även finns ympad som låga träd. Den har små, smala silvergrå blad som ger medelhavskänsla då de liknar olivernas blad. På våren blir den översållad med videkissar.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-200 cm

Blomning:

Vår

Växtzon:

5

Skötselråd och plantering av alpvide

Alpvide kan köpas både som buske eller ympad på stam som träd. Det är en tacksam växt som tål torka. Som lågväxande buske blir den ca 0,50 m hög och har ett brett växtsätt. Säljs även som ympade träd på stamhöjd mellan 50 – 150 cm. Bladen är silvergrå, lite ludna som yngre. Den ludna, silvergrå ytan på bladen skyddar den mot solens starka UV-strålning och uttorkning. Därför går det bra att plantera alpvide på torra och soliga platser, men den trivs även i halvskugga. Välj en jord med god dränering. Den är vacker både ensamstående och planterad i rabatt. Passar t ex i stenpartier och woodlandskap. Blir jättevacker på våren med massor av silvervita videkissar.

Alpvide förekommer också under namnet silvervide.

Alpvide behöver väldränerad och humusrik jord. Blanda upp jorden på planteringsplatsen med Planteringsjord så får alpvidet en god start. Beskärning av alpvide görs under vårvintern eller JAS (Juli, augusti och september) månaderna om du vill bibehålla den tät eller forma den. Den kan även växa utan beskärning.

Alpvide är anspråkslös växt, gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad en gång om året.

Alpvide kan även sättas i kruka för att ge medelhavskänsla på altanen. Plantera då i U-jord. För att tryggt övervintra växten är det bäst att gräva ner rotklumpen i jorden (med eller utan kruka) på hösten. På våren kan den grävas upp och planteras i kruka igen.

Förökning kan göras genom att klippa sticklingar antingen på vintern eller på sensommaren. Sätt ner sticklingar, antingen i kruka i såjord eller direkt ner i marken och hålla jorden fuktig hela tiden tills de fått rötter.

Om man vill ha lite medelhavskänsla i trädgården som är lättskött är alpvide ett bra val. Det är en vacker vårbuske som liknar ett olivträd.

Sök