Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Blomstertobak

Nicotiana sp.

Blomstertobak är en dekorativ och frodig, upprättstående sommarblomma. Blommorna doftar gott, och odlas i olika nyanser av röd och lila, gul, vit, grön och orange.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-150 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Blomstertobakens gröna blad är stora och grova. De 5 cm breda blommorna bildar blomknoppar ovanför bladrosetten. Blomstertobak är fin i en grupp sommarblommor eller som krukväxt. Höjden sträcker sig mellan 20 till 150 centimeter. Imponerande och höga sorter är lämpliga för stora krukor och som bakgrundsväxter i en sommarblomsplantering.

Blomstertobak blommar rikligt på en solig och varm plats och den tål att stå i stekande sol. Den tål lite regn, men inte frost. Blomningen består under hela sommaren, från juni till september. Jorden ska vara fuktig, väldränerande, och rik på näringsämnen. U-jord är den bästa jorden för blomstertobak. Planteras med 20-30 centimeters mellanrum.

Växten behöver rikligt med vatten och gödning för att orka blomma så mycket. Tillför extra näring vid varje vattning med till exempel Växtnäring Universell, Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring som alla kan blandas direkt i vattnet.

De högsta sorterna kan vid behov behöva växtstöd.

När blommorna vissnar behöver de inte nödvändigtvis plockas bort, men om du gör det kommer den att blomma mer rikligt. Om du vill ta frön på plantan kan du lämna några vissnade blommorna så att du sedan kan samla in frön som kan sås nästkommande vår.

Växten kan plågas av bladlöss. De kan kontrolleras genom att spruta löven med 2-3% såpalösning (2-3 dl såpa per 10 l vatten). Blommorna klarar inte denna lösning så bra, så försök att undvika att spruta på dem om möjligt.

Att odla blomstertobak från frö är enkelt men utrymmeskrävande. Så frön i S-Jord i mars. De gror vid rumstemperatur, när de har bildat sina två första karaktärsblad, omskola i P-Jord och flytta till en ljusare och svalare plats, för att växa sig knubbiga. Nu kan det även vara läge att toppa plantorna för att de ska bli kraftigare. Använd gärna växtbelysning om möjligt. Plantorna kan flyttas ut efter att frostrisken är över. Vänj plantorna gradvis vid solljuset.

Sök