Hoppa över innehåll
Perenner

Förgätmigej

Myosotis scorpioides

Många betraktar förgätmigej som ett ogräs, men har du någon gång studerat en förgätmigejblomma riktigt nära? Man blir hänförd av de vackra färgerna och den detaljrikedom som finns på en så liten yta. Det är inte konstigt att förgätmigej har en kär plats i många människors hjärtan.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40 cm

Färg:

Rosa Ljusblå Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar, Försommar

Förgätmigej är Dalslands landskapsblomma. Artnamnet betyder ungefär ”musöron, skorpionliknande” eftersom de håriga små bladen liknar små musöron, och blomställningen vecklar ut sig likt en skorpionstjärt. Förgätmigej odlas inte för någon nytta utan enbart för sin skönhet, och det finns många romantiska berättelser som förklarar var namnet förgätmigej kommer från. De handlar för det mesta om separationer mellan älskande par som bär blomman som en påminnelse om sin kärlek.

Förgätmigej tillhör familjen strävbladiga växter, och den är en ett- eller flerårig ört. Äkta förgätmigej växer upprätt till 40 centimeters höjd, och blommar mellan juni till augusti. Förgätmigej har främst blåa blommor som växer i klasar på varje stjälk, men blommorna kan även vara rosa, och ibland även gula eller vita. Blommorna har gul mitt, fem små kronblad, och är bara cirka 5-10 millimeter i diameter. Bladen är smala och växer glest direkt på stjälken. Förgätmigej gillar fuktig jord, och växer ofta kring sjöar och vattendrag. Du kan även hitta den på ängar, i diken eller på badstränder.

I trädgårdshandeln kan du hitta olika arter av förgätmigej, med blommor i både blått, vitt och rosa.

Plantera förgätmigej i Ros och perennjord, en jord som är både mullrik och berikad med Lera vilket passar förgätmigej bra. Placera förgätmigej på en fuktig och näringsrik plats för att den ska trivas som bäst. Om platsen du vill odla förgätmigej på är väldigt sandig kan du addera lite extra Lera för att behålla fukten. Gödsla förgätmigej med Trädgårdsgödsel Spira på försommaren, och sedan igen före midsommar. I juli-augusti kan du gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad för att stärka perennerna inför vintern. Förgätmigej är en solälskare, så välj en solig plats. Den klarar sig även i lätt skugga.

Förgätmigej går att odla från frö under feb-mars inomhus, fröerna är ljusgroende, håll jorden fuktig under groningstiden. Sätt fröerna ovanpå jordytan, använd S-Jord. När de har grott och visar sina karaktärsblad kan du plantera om förgätmigej i Ros & Perennjord. Nästa steg är att plantera ut förgätmigej i trädgården när frostrisken är över, eller låta den fortsätta växa i kruka i uterum, på balkong eller fönster i söderläge.

Förgätmigej är vackra att ha i en vild bukett. Det finns växter som inte tillhör släktet Myosotis, men ändå kallas för förgätmigej. Till exempel kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrofylla, kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, eller indisk förgätmigej, Cynoglossum glochidiatum.

Sök