Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Honungslök

Nectaroscordum siculum

Skötsel- och planterigsråd för honungslök

Honungslök är en stilig lökplanta för den tidiga sommarträdgården. Den nickande, utsökta blomningen varar länge. Blommornas färg är säregen, med en grönvita basen som dekoreras av mörkrosa eller lila ränder.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

90-120 cm

Färg:

Rosa Lila Limegrön Gröna löv

Blomning:

Försommar

Skötsel- och planterigsråd för honungslök

Honungslökens blomstängel blir 90-120 centimeter hög. I slutet av blomstängeln bildas 10-30 blommor. Blommorna är klockformade, nickande, och de har ränder i mörkrosa. Blomningstiden är maj-juni. Bladen på honungslök har en oangenäm doft ifall man krossar dem. Denna lök är inte attraktiv att äta för harar, rådjur eller mullvad.

Honungslök trivs på en solig och halvskuggig växtplats. Jorden ska vara väldränerad, gärna sandblandad. Jordförbättra med Ros & Perennjord vid plantering. Ifall dräneringen behöver förbättras kan du blanda i Pimpsten. Löken planteras på hösten med ett mellanrum på 20-30 centimeter.

Vid plantering av lök i marken kan man tillsätta Trädgårdsgödsel Mognad redan på hösten. Jorden kan också gödslas på våren, med Trädgårdsgödsel Spira.

Övervintringen av honungslök kan hjälpas på traven genom att täcka jorden med Täckbark, eller torra löv. Honungslök trivs bäst när den får växa i fred på samma växtplats. Den kan förökas genom att dela upp gamla ruggar, men kan också självså sig på egen hand.

Honungslök är vacker och tålig som snittblomma.

Sök