Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Majs

Zea mays

Majs en rolig grönsak att odla. Den växer fort, och smakar fantastiskt när man odlat den själv. Att skörda egna majskolvar och lägga på grillen på sommaren är väl en dröm!

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

100-200 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Sommar

Majs är en ettårig stråväxt som odlas i hela världen, och den klarar sig bra även i vårt svenska klimat. Det finns många olika sorters majs som lämpar sig för hemmaodling, och de kan användas till mycket. Till exempel i mat, som grönsak, eller för att göra egen popcorn (att göra popcorn av egen majs är en rolig aktivitet med barnen). I Sverige odlas majs mest till bränsle och foder, men den blir mer och mer populär att odla i våra hem. Majs härstammar från Centralamerika.

Majs trivs bäst på en solig och skyddad plats, den är känslig för frost och behöver värme för att kolvarna ska hinna utvecklas. Jorden ska vara näringsrik och mullhaltig, jordförbättra med Kogödsel vid behov. För att majsplantorna ska hinna bilda kolvar i tid kan den med fördel förodlas inomhus i 2-3 veckor före utplantering.

Majs är enkelt att odla själv. Förbered genom att fylla små krukor med U-jord, bäst är att odla i en nedbrytbar kruka av torv eller en toalettpappersrulle. Plantera ett majskorn i varje kruka, på 3-4 cm djup. Ställ sedan krukorna på värmematta eller vid ett element. När grodden tittar upp, ställ svalare och i ett ljust läge för att få en kraftigare planta. Unga majsplantor kan vara knepiga att plantera om utan att de tar skada. Om du har planterat i en nedbrytbar kruka kan du sätta hela krukan i en större kruka fylld med U-jord. Om du har använt plastkrukor, låt majsen stå kvar i samma kruka till de planteras ut. När plantorna är cirka 5 cm höga kan du börja gödselvattna med Gödsel för köksträdgården. Förbered växtplatsen utomhus tidigt på våren med att jordförbättra med Kogödsel, och plantera ut i maj-juni. Majs är mycket frostkänslig, så täck med fiberduk vid frostrisk.

Majs pollineras med vinden, och du kan knacka lite lätt på plantorna då och då, så att pollenet sprids. Sätt majsen i oregelbundna rader för att få en bra pollinering. Majs är snabbväxande, och behöver därför mycket vatten och gödsel. Fortsätt därför att gödsla med Gödsel för köksträdgården. Majs kan med fördel odlas i pallkrage, använd då Ört & grönsaksjord. Samodla gärna majs med andra grönsaker ex bönor, ärtor, potatis, squash mm. Om majsplantorna står glest kan de behöva växtstöd. Ta bort sidoskott som växer upp nere på plantan och gallra, spara bara en eller två kolvar på varje planta för att de ska hinna bli klara. Planteringsavstånd 20-30 cm mellan plantorna. Skörda majskolvar när silkestrådarna börjar vissna, majsen börjar bli gul och toppen är rund istället för spetsig.

Odla majs tillsammans med barnen, majs är en tacksam och spännande växt att odla eftersom den växer snabbt och kan bli till goda kolvar eller popcorn.

Sök