Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Morot

Daucus carota ssp. sativus

Morot_daucus-carota-ssp-sativus_HFG_1-500x500 Morot_daucus-carota-ssp-sativus_HFG_2

Det finns flera olika typer av morötter, sommarmorötter som växer fort så fort att du kan skörda dem under sommaren. Höstmorötter som behöver lite längre tid på sig att utvecklas och vintermorötter som är bra att lagra hela vintern. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-40 cm

Färg:

Orange Vit Gul Gröna löv

Rekommenderade produkter

Morot_daucus-carota-ssp-sativus_HFG_1-500x500 Morot_daucus-carota-ssp-sativus_HFG_2

För den som tror att morötter bara är orangea och avlånga så finns nu en helt ny värld att upptäcka. Idag kan du odla gula, vita eller röda, avlånga, spetsiga, trubbiga eller runda morötter förutom den vanliga orangea.

Morötter vill ha en lucker, mullrik och djupgrävd jord så att de få plats att sträcka på sig ordentligt. Odlar du i pallkrage eller kruka använd Ört & grönsaksjord. I trädgårdslandet kan du förbättra jorden på hösten eller innan sådd med Kogödsel, Barkmylla och kompost. Lägg ut ett tjockt lager jordförbättring på jordytan och gräv om med en spade eller grep helst ner till 30 cm djup. Tänk på att ta bort stenar och andra hårda klumpar så att morötterna kan växa långa och raka.

Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter. Odla dina morötter på en solig och öppen plats utan stora träd som skuggar eller konkurrerar om vatten och näring.

Att odla morötter kräver lite skötsel, viktigt att se till att vattna så att morötterna inte torkar ut och rensa bort ogräs så att de inte behöver konkurrera om ljus eller vatten. Det kan även vara bra att täcka över dina morötter med fiberduk om man har problem med morotsflugor.

Ibland kan morötterna sticka upp lite över jordytan, kupa då lite jord runt dem för att undvika gröna nackar.

Morötter ska inte växa på samma plats under för många år för att undvika sjukdomar. Låt morötterna ingå i växelbruk och byta växtplats varje år.

Så både tidiga och sena sorter. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen. Så de tidiga morötterna i omgångar istället för alla på en gång, sen skördar du efter hand under sommaren. De sena morötterna skördas på hösten och kan förvaras svalt under vintern.

 

 

Sök