Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Murgröna

Hedera helix

Murgröna är en mångsidig städsegrön (=behåller sina blad på vintern) klätterväxt. Den kan användas på många sätt och är vacker att plantera tillsammans med sommarblommor, eller att sätta ute i trädgården där de får växa upp mot ett träd, spalje, båge eller vägg.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Skugga

Höjd:

50-200 cm

Färg:

Gröna löv Mångfärgade blad

Murgrönans blad varierar i form, den unga plantans blad är flikiga, medan den fullvuxna plantans blad är mer ovala till formen med en spets. Bladen varierar även i färg beroende på sort, och kan vara allt från mörkt gröna till brokbladiga med vitt eller gult inslag.

För att trivas bäst ska murgröna växa på en halvskuggig eller skuggig plats. De brokbladiga varianterna behöver mer ljus än de helt grönbladiga. Växten är inte tolerant för direkt starkt solljus, den vaxartade ytan på dess blad är känslig för solen. Murgröna är härdig till zon 3, men vissa sorter (som ´Woerneri´ och ´Huldra´) klarar zon 4. Storbladiga arter är mer känsliga, och klarar sig upp till zon 1-2.

Murgröna vill ha jord som är fuktig men vattengenomsläpplig, sandig jord med hög mullhalt är bäst. Använd Naturgödslad plantjord för jordförbättring. För odling av murgröna i kruka, använd Blomjord för inomhusodling, eller U-Jord för krukodling utomhus. 30cm planteringsavstånd.

Vattna murgröna jämnt och rikligt från vår till höst, men låt inte vattnet bli stående kring rotsystemet. Om jorden får torka ut krullar sig murgrönans blad. Låt översta jordlagret torka upp på vintern mellan vattningarna. Murgröna som växer i trädgården kan gödslas med Trädgårdsgödsel Spira på våren, och efter juni med Trädgårdsgödsel Mognad. Murgröna i kruka kan gödslas med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Den behöver inte beskäras, men kan beskäras för att främja förgrening.

Plantor som står i kruka inomhus trivs bäst med en vintertemperatur på 10-15 ° C, men de flesta överlever även i varmare temperaturer kring 15-20 ° C.

Plantera ut murgröna som vuxit i sommarblomskrukorna, de är perenna och kommer att överleva upp till zon 2-3 (zon 4 för härdiga sorter). Bladslingorna är dekorativa i snittblomsarrangemang. Murgröna är lätt att ta sticklingar av, de rotar snabbt i ett glas vatten.

Sök