Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Orientlilja

Lilium orient

Skötsel- och planteringstips till Orientlilja

Orientlilja har mycket stora blommor med stark doft. Blomningstid är i augusti. Blommorna är vita eller olika röda nyanser. Lökarna kan övervintras inomhus för att säkra överlevnad och blomning.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

60-70 cm

Rekommenderade produkter

Skötsel- och planteringstips till Orientlilja

Den bombastiska orientliljan lämpar sig för plantering både i en perennrabatt, och som sommarblomma i kruka. Orientliljans blad är mellangröna och har en bred oval form. Stjälken är också grön och robust. Orientlilja blir 60-70 cm hög.

Orientliljans blommor är stora, de har en diameter på 10-20 cm. Några av våra favoritsorter är den kritvita ´Casa Blanca´, eller den rosaprickiga ´Stargazer´. Lök till orientliljor säljs i trädgårdshandeln, främst på våren. Orientlilja trivs bäst på en plats i sol eller halvskugga. Den tål regn väl, tack vare att den har starka stjälkar och kraftiga blommor.

Orientlilja vill ha en näringsrik och väldränerad jord. Eftersom det är en lökväxt klarar den inte att stå i konstant väta, och därför behöver växtplatsen ofta jordförbättras för att öka dräneringen. Vid krukplantering, använd U-Jord för bäst resultat. Vid plantering i trädgårdens, jordförbättra genom att blanda en tredjedel befintlig jord med en tredjedel Pimpsten och en tredjedel Barkmylla. Rekommenderat planteringsdjup för orientlilja är 10-20 centimeter. Planteringsavstånd är 20-30 centimeter.

Orientliljor är anspråkslösa och kräver inte mycket skötsel. Gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Spira. Under torra perioder kan de behöva lite extra stödvattning. Krukodlade orientliljor behöver vattnas regelbundet, men torka upp mellan vattningarna. Klipp bort nedvissnade blommor efterhand.

När hösten kommer, klipp ned de vissnade stjälkarna och gräv upp lökarna. Dessa förvaras bäst i ogödslad torr torv på ett svalt utrymme. Krukodlade orientliljor klipps ned efter att de vissnat. Ta sedan in hela krukan och ställ svalt över vintern. När våren kommer, ta ut och börja vattna, så väcks löken till liv igen.

Orientlilja är långlivad som snittblomma, och hittas ofta på snittblomsavdelningen. Den starka doften kan dock vara jobbig för allergiker.

Sök