Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Silverpäron

Pyrus salicifolia

Med sina smala och fint ludna blad är silverpäron ett charmigt och graciöst träd. Trädets silvriga blad gör den användbar i moderna planteringar med dramatiska kontraster, men den kan även ersätta olivträd i en trädgård i medelhavsstil.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80-600 cm

Blomning:

Försommar

Silverpäron, Pyrus salicifolia, är en art av päronsläktet i familjen rosväxter. Arten förekommer i västra Asien, från Turkiet till Armenien, Azerbajdzjan och nordvästra Iran. Bladen påminner om salix till formen, varifrån den har fått sitt artnamn.

Silverpäron är ett litet träd med lite knotiga grenar. Den växer långsamt, bladen är silvergrå och grenarna är lätt hängande. I maj blommar den med vackra vita klasar som lockar pollinerare, och på hösten bildar den små päron som är för beska för att äta, men dekorativa i blomsterarrangemang. Silverpäronträdet ser späd och sirlig ut, men skenet bedrar. Det är en tuffing, och när den är etablerad tål den både sol, salt, torka och beskärning. Kronan går att forma till önskad form och täthet, eller lämna den som den är och den kommer att skicka sina hängande grenar ända ner till marken.

Ofta är silverpäron ympade på en grundstam av vildpäron, och kan vara toppympade eller bottenympade. Toppympade varierar i höjd, mellan 80-220 centimeter, och eftersom den behåller samma höjd är det viktigt att veta vad man är ute efter innan man bestämmer sig. Om du vill ha ett högre träd så ska du välja en med bottenymp istället, då kan de bli upp till 6 meter.

Silverpäron tycker om när jorden är fuktig och kalkrik, och platsen är varm och solig. Gräv en fyrkantig grop (för att undvika rotsnurr) som är cirka 50×50 centimeter. Gropen ska vara något djupare än krukans höjd. Blanda ut den befintliga jorden med 50% Naturgödslad plantjord och en påse Pimpsten. Plantera trädet på samma nivå som den hade i krukan. För att trädet ska må riktigt bra, sätt en ring av Trädgårdskant kring den (ett paket räcker till ett träd). Gräv bort allt gräs innanför ringen, och plantera marktäckande perenner. Alternativt täck jordytan med Premium furubark.

Beskär silverpäron under JAS-månaderna: Juli, augusti, september. Det går även att göra beskärningen i mars. Om man inte beskär trädet blir det glest och får långa hängande grenar. Med beskärning styr du trädets höjd, samt utseendet på trädet. Till exempel kan man forma kronan som en boll, som ett parasoll, som en kub. Eller placera flera Silverpäron tätt, och beskära så att träden bildar en gemensam krona.

Gödsla Silverpäron på våren med Trädgårdsgödsel Spira, samt en giva på hösten med Trädgårdsgödsel mognad.

Om du bor i växtzon 5-7 är silverpil ett alternativ till silverpäron. Kolla upp namnsorterna för att hitta en som passar i ditt klimat.

Växter som passar till silverpäron är sådana med mörkröd/vinröda blad och blommor (typ rödbladig japansk lönn, blodtopp) samt blåblommande perenner som nävan Rozeanne, lavendel eller nepeta, ihop med fler silverfärgade perenner blir detta en magiskt vacker kombination.

Sök