Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Trekantseuforbia, high chaparall

Euphorbia trigona

Trekantseuforbia, eller high chaparall, är en snabbväxande, hög, kaktusliknande växt som är släkt med julstjärnan. Som krukväxt är high chaparall tålig och lättskött, och trivs bäst i direkt i solljus eller i skuggblandad sol.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Halvskugga

Höjd:

150 cm

Färg:

Gröna löv Silvergrå blad

I södra Afrika där trekantseuforbia växer kan den bli en 2-3 meter hög buske eller ett litet träd. Trekantseuforbians grenar är precis som namnet säger, trekantiga, men kan även vara fyrkantiga. Grenarna är 4-5 centimeter tjocka, och färgen är grön, silvergrön, eller randig i grönt och silvergrönt, beroende på sort. På grenarna sitter små skedliknande blad med längden 3-5 cm. Den tappar blad ifall plantan är för torr, och innan de faller av blir bladen gula. High chaparall har en växtsaft som kan orsaka irritation när den kommer i kontakt med hud eller ögon.

Placera high chaparall på en ljus plats, gärna i ett fönster vänd mot syd eller öst. Den trivs vid normal rumstemperatur, på vintern kan temperaturen vara svalare. Undvik att ställa den på en dragig plats. Trekantseuforbia klarar den torra inomhusluften väl. Plantera om high chaparall på våren vartannat år, använd S-jord. Det går även att plantera den i P-Jord blandad med Odlingssand för att få mer tyngd i botten ifall din trekantseuforbia är hög. När high chaparall är omplanterad får den ny energi och den skjuter snart ut nya skott.

Trekantseuforbia lagrar vatten väl. Vattna den ordentligt och låt sedan jorden torka ut helt. Vattna sparsamt på vintern. High chaparall tål inte att övervattnas, då finns det risk att den ruttnar. Gödsla trekantseuforbia från vår till höst med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. På vintern behöver den inte gödslas.

De översta delen av grenen kan skäras av. Egentligen behöver den inte beskäras, men regelbunden beskärning gör att den håller en mer kompakt form.

Det är lätt att ta sticklingar från trekantseuforbia. Viktigt är att använda skyddshandskar, både som skydd mot taggar och som skydd mot växtsaften. Skär av 10-15 centimeter från den översta delen av en gren (skurit av den från moderplantan), eller bryt av ett sidoskott. Spraya vatten på skärytorna för att stoppa växtsaften från att läcka ut. Lägg sedan sticklingarna på tidningspapper och låt torka i en vecka. Sedan kan sticklingarna planteras i S-jord, där de snart kommer att bilda nya rötter.

Sök