Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Zinnia

Zinnia elegans

Red, orange, pink and yellow Zinnia flowers Röd blomma och knopp av Zinnia i närbild Rosa Zinnia blomma

När en sommarblomma är extra odlingsvärd kan den bli utsedd till årets sommarblomma. Zinnian är en av dessa, och fick välförtjänt titeln år 2017.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-30 cm

Färg:

Röd Orange Lila Gul

Blomning:

Sommar

Red, orange, pink and yellow Zinnia flowers Röd blomma och knopp av Zinnia i närbild Rosa Zinnia blomma

Zinnia är en färgstark sommarblomma som du enkelt kan odla från frö. Zinnians blommor finns i alla regnbågens färger, och det finns ett stort utbud av både fyllda och enkla blommor. Den blommar länge, från juni till september, och bildar nya blommor vartefter man plockar. Stjälken är styv vilket gör att blomman håller länge i vas, och den gör sig väldigt vacker på bordet i en sommardukning. I en köksträdgård förgyller Zinnior grönsakslandet. De lockar dessutom pollinatörer som kan befrukta dina odlingar. Zinnia gillas även av fjärilar, och att ha fjärilar som fladdrar runt i trädgården är ju magiskt.

För att lyckas med Zinnia kan du förkultivera, alltså driv upp från frö, inomhus. Så fröna på 0,5 centimeters djup i S-jord, ett frö per kruka  i mars-april. Vattna jorden innan du sår fröna, och täck sedan sådden med en plastpåse eller folie, för att behålla fukt under grotiden. Ställ sedan ljust, och ta bort plasten när fröna har grott. Ha bra belysning så slipper du långa gängliga plantor. Plantera ut dina Zinnior kring månadsskiftet maj-juni, när risken för nattfrost är över. Zinnia kan också sås direkt på växtplatsen utomhus. De tycker om näringsrik jord som kan hålla fukt. Har du en torr och mullfattig jord kan du enkelt jordförbättra genom att gödsla med Trädgårdsgödsel Spira och täckodla på våren med gräsklipp eller mulcha med R-Dress.

Zinnia är också väldigt vacker i kruka på en balkong eller altan. Vid odling i kruka trivs den bäst i U-Jord, som är näringsrik och behåller fukten vid torka och dränerar bra vid regn. Börja gödsla den med flytande växtnäring, så som Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring, 3-4 veckor efter plantering. Här kan du läsa mer om odling av sommarblommor.

Zinnia är en anspråkslös växt. Den ska gödslas för att växa sig stor och frisk och för att orka producera många blommor. Den behöver regelbunden vattning. Klipp av blommorna och sätt i vas för att få plantan att producera fler blommor.

För att få fler Zinniaplantor, klipp av dem ovanför första eller andra bladparet, och sätt toppen i vatten. Då utvecklar topparna snabbt rötter, och kan sedan planteras ut. Och du får dubbelt så många plantor!

Hitta mer odlingsinspiration på Instagram!

Sök