Hoppa över innehåll

Trädgårdsdesign från grunden

En vacker trädgård att njuta i kräver planering, kunskap och kreativitet. Det är inte helt enkelt men ofta gäller det att bara våga prova sig fram. I den första delen av den här artikelserien kikade vi på planeringen av innergården här på det gamla säteriet Stjärneberg. Nu ska vi gå vidare och kika på den färdiga ritningen och anläggningen.
Text och bild: Malou Augustin

Jag kan avslöja redan nu att det här projektet visade sig vara väldigt mycket större än vi först trodde. För under den grusade planen på innergården gömde det sig både ett lager asfalt och ännu mer grus innan vi nådde det vi letade efter. Den vackra gamla kullerstenen.

Vi sänkte markytan med hela 50 cm på sina ställen! Och det gav oanade konsekvenser denna regniga sommar, vi kommer till det.

Men först börjar vi med ritningen av trädgården.

Text och bild: Malou Augustin

Trädgårdsritning som vägvisare

I förra artikeln kikade vi på själva skissandet av trädgården för att få en känsla för vilka former vi vill ha i den. Och för att få med alla önskemål och behov vi har för trädgården.

För att göra den ännu tydligare är det dags att snygga till den.

Jag menar inte att du behöver skapa något konstverk utan bara göra den tydlig så att du kan använda den som vägvisare vid anläggningen av trädgården.

Jag föredrar att börja på ett nytt papper när det är dags att göra trädgårdsritningen.

Börja med blyerts

Jag börjar med blyerts och här kan det vara skönt att vara systematisk.

Så jag brukar rita allting som kräver linjal eller cirkelmall innan jag går in och ritar vissa saker på frihand.

Var noggrann i ritandet så att linjer och proportioner blir tydliga. Använd linjal för att säkerställa att måtten blir skalenliga och tänk på att rita in träd och buskar i den storlek de förväntas ha som fullvuxna.

Ett bra hjälpmedel när man ritar träd och buskar är en cirkelmall.

Skapa skarpa linjer

När ritningen i blyerts är klar rekommenderar jag att du tar en svart tuschpenna och renritar ytterligare en gång ovanpå blyertsen. Det här är för att få en beständig ritning som inte riskerar att smetas ut eller blekas.

Renritar ytterligare en gång ovanpå blyertsen med en svart tuschpenna för att få en beständig ritning som inte riskerar att smetas ut eller blekas.

Även här använder du linjal och cirkelmall där du behöver, trots att du redan ritat upp det i blyerts. Allt för att få en så tydlig ritning som möjligt och inte riskera att darra på handen.

När du har fyllt i allt med tusch kan du sudda bort blyertsen och kvar har du en skarp och tydlig ritning.

Färglägg för extra tydlighet

Jag tycker absolut att det är en fördel att färglägga trädgårdsritningen. Det gör den mer lättläst och de olika ytorna framträder tydligare. Dessutom är det lättare att se proportionerna mellan växtlighet och hårdgjorda ytor i trädgården.

När trädgårdsritningen färgläggs framträder de olika ytorna tydligare.

Markera ut växter och material

Hur vet man vad som ska planteras var sen när man står där med ritningen ute i trädgården?

Här gör du så att du markerar antingen genom att skriva namnet rakt på ritningen, eller gör en markering vid växterna på ritningen och en lista vid sidan om på vilka växter det är.

Samma sak med material som grus, sten eller betongplattor till exempel.

På så vis blir det lätt för dig att komma ihåg var du har planerat in de större utmärkande växterna som träd och buskar.

För i planteringar med många perenner, lök och mindre växter är det enklast att markera ut växterna på separata planteringsritningar eftersom trädgårdsritningen oftast inte har utrymme för så mycket detaljer.

Anläggningen av trädgården

När det äntligen är dags att börja med anläggningen av trädgården börjar jag med de stora övergripande formerna. Jag markerar ut planteringarna med exempelvis rep, en trädgårdsslang, grus eller sand.

När man jobbar med anläggning finns det speciella sprayfärger för att markera ut planteringar och annat men det använder jag inte hemma hos mig.

Och i det här skedet är det viktigt att tänka på var träd och buskar ska växa så att de redan nu får sin planteringsgrop.

Så i det här läget är det guld värt att ha ritningen att luta sig tillbaka på. Och ett måttband eller tumstock att mäta med.

Här hos oss har vi fått plocka bort kullersten där planteringarna ska vara. Och under de finns ett tjockt lager med fin sandblandad jord över den tunga lerjorden. Så vi låter underlaget vara och bygger växtbäddarna på höjden.

Tanken är att växtbäddarna ska vara bomberade. Det vill säga högre i mitten och sluttande på sidorna. Höjden på bädden blir ungefär 20 cm högre än kullerstenen runt omkring.

Val av jord

I den här delen av trädgården har vi ett otroligt bra mikroklimat och kommer därför att odla en hel del växter som vill ha ett varmare klimat. Som fikon, aprikos, sichuanpeppar, pawpaw och mandel. De vill också ha en väldränerad jord som samtidigt håller fukten. Och dessutom är tanken att odla massor av rosor här.

Därför har jag valt Trädgårdsjord E Biokolboost 10 från Hasselfors Garden.

Den här varianten av Hasselfors Gardens Trädgårdsjord har fått extra naturgödsel för att verkligen boosta tillväxten. På så vis kan man få en trädgård som känns färdig på bara en säsong!

Jorden har dessutom biokol för att få en fukthållande och näringshållande förmåga. Samt kompost för att öka den mikrobiologiska mångfalden in i jorden. Basen i jorden är sand, lera och torv.

Det är mycket sand i jorden och även mindre stenar vilket kan kännas konstigt om man inte är van vid det. Men sanden och stenarna ihop med leran och biokolen gör att jorden får en fantastisk struktur som håller i längden och gör att växterna snabbt etablerar sig i jorden.

En annan anledning till att jag valde Trädgårdsjord E med biokol är för att den går att beställa hem i större volymer. Det är extra praktiskt vid anläggningen av innergården eftersom vi behöver större mängder jord.

Jag valde även att få det levererat med en kranbil för att få hjälp att portionera ut jorden i de olika odlingsbäddarna. Så himla smidigt!

Räkna med det oförutsedda

Eftersom vi fått gräva upp hela innergården och plockat fram kullerstenen visade det sig också att den avrinning man skapat med kullersten inte längre hade någonstans att leda vattnet. Det blev extra tydligt när stormen Hans kom på besök och stora delar av innergården översvämmades, planteringar vi gjort i ordning sköljdes iväg och det visade sig att grundvattnet är väldigt ytligt.

Det här har resulterat i att anläggningsarbetet försenats då vi behöver skapa en plats för vattnet på innergården. Det påverkar inte trädgårdens former men innehållet då vi fått anlägga en damm och behöver anlägga ytterligare en för att få plats med vattnet i framtiden.

Och det är ju så med att skapa i trädgården. Man behöver vara beredd på att kompromissa. Det behöver inte vara något så stort som en storm. Utan kan räcka med en sten där du inte räknat med den. Med trädgårdsritningen som hjälpmedel blir det lättare att se justeringarna framför sig och klura ut den lösning som passar dig allra bäst.

Så nu hoppas jag att den här artikeln gett dig inspiration till att designa din egen trädgård!

Text och bild: Malou Augustin

 

Malou Augustin

VD och grundare av Evergreen Garden & Design AB

Malou är en kreativ och driven trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner utbildad via Hermods yrkeshögskola och Trädgårdsakademin i Båstad. Kombinationen av trädgårdsutbildningar ger Malou en bred syn från estetik och formgivning till anläggning och skötsel av gröna miljöer. Ofta med fokus på det större perspektivet och alltid med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Hos oss på Hasselfors Garden delar Malou med sig av sin kunskap som trädgårdsmästare och designer i form av artiklar både kring trädgårdsdesign och hur man gör mer hållbara val i trädgården.

Sök