Hoppa över innehåll

Isaks odling

Inspireras av Isaks odlingsresa och få tips på hur du kan komma igång med att odla.

Så kommer du igång med odlingen – Isak tipsar

Att börja odla kan kännas överväldigande om man aldrig har gjort det förut. Var ska man egentligen börja?

Isaks första tips för att komma igång är att våga prova och testa dig fram, eftersom du kommer lära dig under tiden. Om du aldrig har odlat tidigare och inte har ett trädgårdsland, kan du börja med att köpa en pallkrage eller anlägga ett litet trädgårdsland.

Om det är första gången du odlar, är det en bra idé att köpa färdiga plantor som du kan ta hand om. På så sätt lär du dig hur du ska sköta om plantan och gödsla under året. När du har lite mer erfarenhet året därpå, kan du börja så från frö eller plantera knölar.

Isak rekommenderar också att börja med grönsaker som du vet att du tycker om, eftersom det blir roligare att njuta av dem sen. Börja med några plantor och se om du blir nöjd med resultatet, så kan du prova fler sorter året därpå. Några exempel på lätta grönsaker som är enkla att odla är ärter, mangold, sallad, rädisor, squash och potatis.

Och framför allt, var inte rädd för att misslyckas! Även den bästa kan göra fel, testa dig fram och lär dig av misstagen längs vägen.

Isaks odlingsresa

Isaks odlingsresa började när han fick ett par tomatplantor från sin mormor. Nu driver han Instagramkontot @isaksodling, där han har över 24 000 följare och delar med sig av odlingstips och inspiration.

I början fascinerades han av att följa plantans utveckling och skörda solvarma tomater från sina egna plantor. Några år senare fick han ett växthus av sin morfar, och det var då hans intresse för odling verkligen blommade ut.

Till en början fokuserade han endast på att odla ätbart, men hans nyfikenhet på att prova olika sorter fick honom att bygga ut trädgårdslandet några meter varje år. Ett tag senare blev han även intresserad av att odla blommor. Han började med några dahlior och blev snabbt passionerad av att kunna skörda blommor för att skapa vackra buketter. Han insåg att kunna plocka egna blommor och skapa arrangemang för att uttrycka sin kreativitet var otroligt roligt. Året efter anlade han därför ett nytt land i trädgården, specifikt för snittblomsodling för att kunna skapa buketter.

Än idag är Isaks intresse för odling av både grönsaker och blommor mycket starkt, och han experimenterar med flera nya sorter varje år.

Inspireras av Isak

“Du lär dig som mest när det går fel” – Intervju med @isaksodling

I den här intervjun får Isak berätta mer om sin hur intresset väcktes till liv, vilka motgångar han stött på och självklart sina bästa tips för dig som är ny till odlingsvärlden.

Växtbiblioteket

Odlingstips och skötselråd för de grönsaker och blommor Isak odlar – och många fler – hittar du i vårt växtbibliotek.

Läs mer

Sök