Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Fläder

Sambucus nigra

Flädern är ett både vackert och nyttigt litet träd/stor buske. Den finns i olika sorter vilka skiljer sig i bladfärg och form, och man kan använda både blommor och bär i matlagning. Dessutom är den behändigt stor. Fläder är en utmärkt växt för varje trädgård.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

400-500 cm

Färg:

Vit Gröna löv Mörk lila blad Ljusgröna blad

Blomning:

Försommar

Äkta fläder tillhör familjen desmeknoppsväxter och växer naturligt från Europa till västra Sibirien, den finns även i Afrika, Turkiet och Kaukasus. Fläder är en buske eller flerstammigt mindre träd som blir 4-5 meter hög. Bladen är parbladiga, och sitter på motsatt sida om grenen. Flädern bildar gräddvita flockblommiga blommor i juli och de platta blomställningarna doftar härligt. Blomdoften lockar pollinerare. Bären bildas i augusti, de är först röda och mörknar sedan till att bli svarta och glansiga när de är fullmogna. Det finns dekorativa flädersorter i trädgårdshandeln, till exempel blodfläder som har rosa blommor och mörka rödlila blad, gulbladig fläder, eller brokbladig fläder. Samtliga sorter har ätliga blommor och bär.

Fläder går bra att odla upp till zon 1-4 (5). Generellt trivs fläder i de flesta jordar, och trivs bra i både sol och halvskugga. Bäst trivs den dock i något sur och mullrik jord, på en plats med vandrande sol. Prata gärna med personalen i handelsträdgården om vilken sort du ska välja beroende på placering, eftersom det kan skilja sig åt mellan sorterna. Vid plantering av fläder, blanda den urgrävda befintliga trädgårdsjorden med 50% Barkmylla, placera flädern i planteringsgropen, och fyll igen med din jordblandning. Trampa till för att få bort eventuella luftfickor. Vattna ordentligt!

Fläderblommorna kan angripas av bladlöss (särskilt om plantan står för torrt).

Ibland förväxlas äkta fläder med druvfläder som är giftig. De har dock olika blomningstid, druvflädern blommar redan i maj med gulaktiga blommor som växer i toppiga, rundade klasar (och inte platta som äkta fläderns blommor). Är du osäker, lukta på blommorna, om de inte luktar fläder så är det druvfläder. Dessutom har druvfläder knallröda bär, till skillnad från äkta fläderns bär som blir svarta vid full mognad.  Druvfläder kallas även falsk fläder.

Ett par veckor efter plantering kan du gödsla med Gödsel för frukt och bär, och på hösten gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad så stärks den inför vintern.

Beskär även unga fläderplantor lätt, så blir de täta och får en bra form som stora. Beskärning ska göras under tidig vår, eller under JAS-månaderna (juli-augusti-september). Vuxna fläderplantor tål ganska hård beskärning, gallra bort äldre grenar, klipp in långa grenar, så blir den tät och blomrik. Det går även att stamma upp fläder för ett mer trädlikt utseende.

Av fläderns blommor kan man göra saft eller krydda brännvin. Bären kan användas för att göra saft, gelé eller likör.  När man gör saft av blodfläder som har rosa blommor får saften en underbart rosa färg.

Frys saften i glassburkar istället för att hälla på flaska, så slipper du använda citronsyra. När du ska göra saft, gröp ur lagom mycket frusen flädersaft (sockret gör att den inte blir för hårdfryst) och lägg i glas, fyll på med vatten och du får en iskall läskande dryck. Barnen älskar det!

Fläder kan förökas både med frö som ska sås på hösten, eller med sticklingar som tas på hösten. Plantera sticklingen i kruka fylld med S-Jord, plantera om i P-jord när rötterna börjar synas i botten på krukan. Låt stå inomhus under vintern. Plantera den utomhus på våren då frostrisken är över. Glöm inte att avhärda den först, det vill säga att skydda den mot sol och köld den första tiden utomhus.

Sök