Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Honungsros

Rosa helenae

Honungsrosor är underbart doftande, och de blommar rikligt under lång tid. Honungsros finns i olika sorter, och är en starkväxande, gammaldags, härlig klätterros.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-300 cm

Färg:

Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Den enskilda blomman är inte särskilt stor, ca 3-4 cm i diameter, men eftersom de sitter tätt tillsammans i en klase blir det ett överflöd av blommor.

Eftersom honungsrosor har en ganska stark tillväxt passar de bäst att växa mot stora husväggar, över blomsterbågar, eller uppför en stor spaljé. Skotten blir minst 2-3 meter långa.

Rosen blommar från juli till augusti på fjolårsskotten.

Honungsrosor trivs på en solig, varm växtplats. Undvik dock den allra hetaste platsen, eftersom jorden bör hålla jämn fuktighet. Honungsrosor trivs även i halvskugga.

För att få honungsrosor att trivas bra bör de planteras i näringsrik djup jord, gärna med inslag av lera som håller fukten väl. Ros och perennjord är skräddarsydd för att passa rosor, och innehåller lera för att behålla fukten lite längre. Planteringsdjupet bör vara minst 60 cm, och om du planterar fler bör avståndet vara 50-100cm. Rosorna planteras så att okuleringsstället (där rosen har ympats på grundstammen) hamnar cirka 15-20 cm under jord.

På våren i samband med beskärning, lägg ett 5 cm tjockt lager R-Dress på jordytan kring rosen. Efter cirka tre veckor ska rosor gödslas med Trädgårdsgödsel Spira.

Rosor behöver mycket näring för att få kraft att bilda knoppar. Eftersom honungsrosor har en snabb tillväxt och riklig blomning mår de bra med mycket gödning. Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira ett par gånger till fram till midsommar. Efter midsommar gödslas de med Trädgårdsgödsel Mognad för att stärka dem inför övervintring. Innan tjälen kommer, lägg ett lager Täckbark på jordytan, och gärna även några granruskor ovanpå. Vinterskydd är ofta nödvändigt för honungsrosor.

Beskär rosor tidigt på våren, innan löven spricker ut. Ta bort döda grenar, samt eventuellt grövre äldre grenar. De yngre grenarna bildar flest blommor.

En honungsros som växer mot en faluröd vägg är nästan ett måste vid sommarstugan! Om man planterar en honungsros i en stor, djup, isolerad kruka kan den klara sig på balkongen. Den kan dock behöva klippas ner regelbundet för att inte ta över.

Sök