Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Kronärtskocka

Cynara scolymus

Kronärtskocka är en reslig och majestätisk tistelväxt som bildar en stor vacker blomma på sensommaren. Blomknoppen är ätbar och smakar delikat.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

100-150 cm

Färg:

Mörklila Lila Silvergrå blad

Blomning:

Sensommar

Kronärtskocka tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae, och är en flerårig perenn tistel som växer i sin vilda form i Nordafrika och kring Medelhavet. I Sverige odlas den som en ettårig växt, med undantag från sorten ´Herrgårds´, som trivs i zon 1 (2), den kan förökas med sidoskott på våren. De vanligaste sorterna som odlas i Sverige är ´Green globe´ för sin kraftiga blomknopp, eller ´Violet de Provence´ som pryder köksträdgården med sin vackert rödlila färg. Kronärtskocka började odlas i Svenska hemträdgårdar i Skåne och Stockholm på 1600-talet.

Kronärtskocka kan odlas i trädgårdsland eller i pallkrage. Den blir 100-150 cm hög och nästan lika bred. Sorten ´Herrgårds´blir lite bredare med åren, och behöver ett större plantavstånd. Kronärtskocka är även stilig som prydnadsväxt, och när man tillåter knoppen att gå i blom får den vackra blå-violetta blommor.

Odling av kronärtskocka kan vara krävande, då den är långsamväxande och kräver mycket näring och värme. Placera kronärtskocka på den soligaste och varmaste platsen i trädgården. En bra plats att odla kronärtskocka på är i ett par pallkragar staplade på varandra för att få höjd, fyllda med näringsrik Ört & grönsaksjord.

Skydda de unga plantorna mot nattfrost fram till frostrisken är över. Lämligt planteringsavstånde är 75-100 cm.

Kronärtskocka är en relativt frisk växt, men kan ibland drabbas av bladlöss.

Etablerade plantor behöver vattnas under torra säsonger, och unga plantor behöver vattnas regelbundet.

Förbered växtplatsen genom att jordförbättra med Kogödsel några veckor innan plantorna sätts ut. Gödsla sedan med Gödsel för köksträdgården under hela växtsäsongen.

Blomknopparna är skördeklara sent på sommaren, kring augusti-september. Skörda dem när knoppens yttersta holkfjäll börjar öppna sig något.

Kronärtskocka kan odlas från frö, eller om man vill hoppa över förkultiveringen kan man köpa färdiga plantor finns i välsorterade trädgårdsbutiker på våren.

Frön sås i S-Jord i januari-februari. Det är viktigt att ha extra belysning eftersom det är en tidig sådd, plantorna behöver ljus i 14-16 timmar per dag. När fröplantorna är cirka 10 cm höga ska de omskolas en och en i större krukor fyllda med U-jord. Placera plantorna svalt och ljust för att de ska bli knubbiga och starka. Plantorna tål lite frost, men behöver täckas över med fiberduk om man planterar ut dem tidigt (maj). Utvecklingstiden (tid från sådd till skörd) är cirka 200 dagar.

Sök