Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Liguster

Ligustrum vulgare

Det är inte konstigt att liguster är en av våra vanligaste häckväxter. Den är mycket snabbväxande, tålig, och har inte stora krav på växtplats. På kort tid bildar den en tät och dekorativ häck, med små ovala mörkgröna blad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Sommar

Liguster är en art i familjen syrenväxter, och förekommer i Europa, Nordafrika, Kaukasus och sydvästra Asien. Liguster är en lättodlad häckväxt som kan formklippas eller bli ett bra insynsskydd med sitt täta bladverk. Den är anspråkslös och trivs på både skuggiga och soliga platser i trädgården, dessutom tål den hård beskärning. Faktum är att med mer beskärning blir din ligusterhäck tätare. Ligusterns blad är läderartade och mörkgröna, formade som små ovaler. Den blommar med klasar under juni och juli, och får små gräddvita blommor som mognar till giftiga svarta eller gula bär efter blomningen. Vissa ligustersorter behåller sina blad under vintern, men även dessa kan fälla bladen vid extrem kyla.

För att få en tät ligusterhäck är det viktigt att du planterar den i bra jord så att den får en god etablering. Gräv först ett 40cm djupt dike utefter hela sträckan som ligustern ska planteras. Använd gärna ett snöre ifall du vill sätta dem i en rak linje. Ta bort all växtlighet och rötter/stenar från jorden du har grävt ur. Jordförbättra med Planteringsjord, blanda ungefär 50/50 med befintlig trädgårdsjord. Redan före planteringen är det bra att ge plantorna en lätt beskärning. Då blir häcken tätare, eftersom plantorna kommer att lägga energi på att bilda nya skott. Plantera plantorna på c:a 40-50 cm avstånd (3-4 plantor per meter). Vattna plantorna väl under hela etableringstiden, dvs första och eventuellt även andra året efter plantering.

Eftersom liguster kan växa upp till 50cm per år behöver den beskäras. Beskär den under tidig vår, samt eventuellt i augusti/september. Nyplanterade häckar behöver mycket vatten under etableringstiden. När snötäcket försvunnit på våren, lägg ett lager R-Dress på jordytan kring buskarna. Gödsla ligusterhäcken senare på våren med Trädgårdsgödsel Spira, så får ligustern extra energi till att bilda nya blad och grenar. Ta bort ogräs kring häcken så att all näring går till ligusterplantorna. Täck jordytan med Täckbark inför första vintern, så klarar plantorna frosten bättre.

Som alternativ till buxbom, plantera en liguster som solitär, och använd fantasin till att formklippa den till en dekorativ buske i trädgården.

Ligusterkvistar passar bra som stomme för att binda en krans.

Sök