Hoppa över innehåll
Perenner

Luktpion

Paeonia lactiflora

Paeonia lactiflora Luktpion

Luktpion är en ståtlig och vacker gammeldags perenn. Den är riktigt tålig och lättodlad, och kan bli 100 år gammal. Luktpioner finns med både dubbla och enkla blommor, och en uppsjö av olika färgvarianter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

75-100 cm

Färg:

Rosa Lila Vit Gul

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-7

Paeonia lactiflora Luktpion

Luktpionen härstammar från Kina, Mongoliet, Sibirien, och där växer den vid flodbankar och lundar. Man har odlat pioner i Kina i minst 1500 år, och luktpioner kom till Sverige i början av 1800-talet. Vad är det då för skillnad mellan luktpion och bondpion? Bondpionen blommar något tidigare, och har mer upprätta stjälkar. Luktpionen har fintandade bladkanter och mer svulstiga blommor med en kraftigare doft. Båda vissnar ner helt på vintern för att sedan återuppstå varje vår.

Luktpioner trivs i både full sol och i halvskugga. Plantera luktpionen i halvskugga för att få längre blomning, eller i full sol för en mer intensiv blomning.

Luktpioner vill ha näringsrik, väldränerad och gärna lerblandad jord. Blanda den befintliga jorden med Ros- & perennjord, och med fördel även ett par nävar Lera. Planteringsdjupet är också viktigt. ”Ögonen” (=skottanlagen) får inte komma ner mer än några cm under jord för att plantan ska trivas. Bottna gärna planteringsgropen med benmjöl för att stärka växten. Gödsla jorden med Trädgårdsgödsel Spira några veckor senare (om du planterat på våren) eller med Trädgårdsgödsel Mognad (efter midsommar). Krukodlade pioner kan planteras under hela säsongen.

Gödsla pionen en gång på våren med Trädgårdsgödsel Spira. För att föryngra eller flytta en luktpion ska du gräva upp hela roten försiktigt. Dela stora plantor för att föryngra dem. Plantorna ska sedan planteras lika djupt som de stod eftersom blomningen annars riskerar att utebli.

Bind gärna upp luktpionen för att inte blommorna ska lägga sig. Enklast är att sätta dit ett stöd på våren, innan plantan vuxit sig så stor.

Pioner får sällan skadedjur. Men myror håller gärna till på knopparna för att äta blommans växtsaft. Myrorna är bra, för de håller pionen fri från skadedjur.

Plantera små lökväxter kring pionen så täcker de marken på våren innan luktpionen har tittat upp. Pioner självsår sig gärna, håll utkik efter små pionplantor som tittar upp på våren för att få fler plantor. Pioner förökas genom delning eller frö.

Luktpioner är väldigt vackra som snittblommor. Till exempel är de underbara i brudbuketter, och de doftar ljuvligt.

Följ oss på Instagram för mer trädgårdsinspiration!

Sök