Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Opiumvallmo

Papaver somniferum

Opiumvallmo är en traditionell prydnadsväxt och sommarblomma med vackra, stora blommor. Blommar i juli-augusti med röda, ljusa eller mörka lila eller vita blommor. Opiumvallmo är en ettårig växt, men frösår sig lätt och frösådderna växer upp på nytt nästa år.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

30-80 cm

Färg:

Röd Lila Vit

Blomning:

Sommar

Opiumvallmons blomma växer på en robust, kal och blågrön stjälk som är 30 till 80 cm lång. De blågröna bladen är spiralformade och växer direkt på stjälken, och de varierar i form från jämnt till tandade.

Den 8-10 cm breda blomman har fyra kronblad, och blomman har en svart fläck i botten av kronbladet. Varje blomställning har 1-3 blommor som sitter individuellt i grenarnas ändar. Den 1-3 cm höga frökapseln som bildas efter blomningen ser ut som en sfärisk boll, och på toppen av frökapseln sitter en stjärnformad platta som öppnar sig för att släppa ut fröerna när de är mogna.

Opium vallmo är en giftig växt. Frön av sorter som odlas som prydnadsväxter kan användas som dekoration och krydda för bakverk, eftersom de inte innehåller skadliga ämnen. Frökapslarna är hållbara och kan användas i snittblomsbuketter. De är även vackra och dekorativa som torkade.

Opiumvallmo trivs i solsken, och de vill ha torr jord med lågt näringsinnehåll. Lämpliga platser är lite karga områden, som klippträdgårdar.

Frön från opiumvalmön odlas i S-Jord inomhus, eller odlas direkt på friland i april-maj.

Förbered trädgårdsjorden genom att blanda den med Naturgödslad Plantjord innan du sår vallmofrön utomhus. De räcker att vattna dem under tillväxtperioden, sedan klarar de sig ganska bra utan vattning om det inte är väldigt torrt ute. Om dina odlade vallmoplantor ser taniga ut, ge dem Trädgårdsgödsel Spira på våren och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Frökapslarna är hållbara som snittblommor och dekorativa som torkade blommor.

Sök