Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Polyantarosor

Rosa (Polyantha-gruppen)

Polyantarosor är en grupp med rikblommande rabattrosor. Det är tätvuxna men inte så höga plantor som kontinuerligt blommar från juli till sen höst med täta blomklasar. Polyantarosorna är ofta härdiga och lätta att sköta om. Doften är svag eller obefintlig. En populär och vanlig sort är ’The Fairy’.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-90 cm

Färg:

Röd Rosa Vit Gul

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Polyantarosor används ofta som marktäckare i större rabatter då de växer relativt tätt och breder ut sig. Som de flesta rosor trivs de bäst på soliga, varma och vindskyddade platser. Om du ska anlägga en rosenrabatt behöver du minst ett 50 cm tjock lager bra trädgårdsjord. Jordförbättra med Ros- och perennjord, blanda hälften befintlig jord med hälften Ros- och Perennjord. På sandiga och torra platser kan det vara en fördel att blanda in extra lera i jorden. Blanda ca 2 påsar/m2 Jordkompis Lera ner till 50 cm djup. Plantera med 30-50 cm mellanrum mellan plantorna beroende på sort.

Polyantarosor finns i butik från vår till höst och kan planteras hela säsongen. På sommaren och hösten kan du redan i butiken se hur blomningen ser ut på krukodlade exemplar. Innan du planterar rosor ska rotklumpen vattnas, den ska vara helt genomdränkt. När du planterar rosen i jorden är det viktigt att rosens förädlingsställe (knölen strax ovanför rotsystemet) hamnar cirka 15-20 cm under jordytan. Då är chansen större att rosen klarar de kommande vintrarna.

Rosor gynnas av kaliumrik gödsel, Kogödsel är utmärkt som att lägga ut kring plantorna på våren. Alternativ som är lättare att sprida ut är Pelleterad kogödsel eller Trädgårdsgödsel Mognad. Ge ½-1 dl per planta tidigt på våren plus en gång till på sensommaren i juli/augusti. Du kan också kalka rosenrabatten med Trädgårdskalk vartannat år. För att få rikare blomning under sommaren kan du också rensa bort utblommade rosor.

Beskärning görs på våren när björken börjar slå ut eller något tidigare om det är milt.

Klipp bort veka, döda eller skadade grenar med en vass sekatör. Beskär de grövre grenarna så att de är cirka 20 cm kvar.

På hösten behöver du täcka marken med ett lager av Täckbark, ca 10 cm upp på grenarna. Kratta ut täckbarken på våren i mars-april.

Polyantarosor är förhållandevis friska, tåliga och lättskötta.

Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, Wiki commons

Sök