Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Sparris

Asparagus officinalis

Detaljbild av uppvuxen sparrisplanta

Sparris är en flerårig ört som både kan odlas som grönsak och prydnadsväxt. Det är en delikat vårprimör. Att lyckas med odling av sparris är inte svårt, men det tar några år innan sparrisodlingen ger en större skörd.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-170 cm

Färg:

Röd Gröna löv

Blomning:

Sensommar

Detaljbild av uppvuxen sparrisplanta

Sparris är en flerårig ört som kan odlas i hela landet. Det är en av våra tidigaste, delikata vårprimörer. Sparris är lättodlad men man måste ha tålamod innan skörd. Från att man planterat sparrisplantor till att man kan skörda ordentligt tar det ca 4 år, 4-6 år om man sår från frö. Men sen har man fina plantor som man kan skörda av i 10–15 år. I bästa fall går det att skörda 2 gånger per dag från april fram till midsommar. Det finns många olika sorters sparris men de som passar vårt klimat bäst är de tyska och holländska sorterna. Sparrisen växer som hon- och hanplantor. Honplantorna får röda fina bär på hösten. Vit sparris skördas under jord, innan skotten nått jordytan. Grön sparris skördas ovan jord när de unga skotten är ca 22-24 cm långa. Härstammar från Europa, västra Asien och norra Afrika.

Plantera sparris på våren när jorden är varm i juni. Krukade plantor kan man plantera hela sommaren. Sparris vill ha ett riktigt soligt och varmt läge. Jorden måste vara djup, gärna mullrika sandjordar. Det måste vara väldränerad och näringsrik jord. Lerjord går att odla på, men är inte lika bra då plantorna inte blir lika långlivade. Du kan även odla sparris i pallkragar. Fyll först en säck Kogödsel i botten pallkragen och fyll sedan med Ört & grönsaksjord eller P-jord.

Sparris växer bäst när den får mycket näring. Gödsla jorden med Gödsel för köksträdgården. Du kan även ladda Biokol med gödsel (läs mer om hur du odlar med Biokol här), och blanda i jorden för att förbättra jordkvaliteten. På större odlingar på friland gör man fåror, som vid potatissättning. Fårorna ska vara 15-20 cm djupa, och det ska vara 1,5 meter mellan fårorna. Rekommenderat plantavstånd är 24-40 cm. Kupa upp jord runt plantorna. Det är viktigt att hålla undan ogräs runt plantorna och att vattna rikligt första säsongen.

Sparris är lättskött efter etablering. Den vill ha mycket näring. Första året vid plantering är det viktigt med vattningen, sen kräver de inte så mycket vattning.

Skotten är känsliga för frost, täck med fiberduk vid frostrisk. Första året får man inte skörda någon sparris då ska den bara stå på tillväxt. Andra året kan man smaka någon om det växt rikligt. Tredje året kan man börja skörda och sen fjärde säsongen kan man skörda rikligt, till och med 2 gånger per dag. Skörda med kniv. Skörda fram till midsommar och sen låt plantan växa upp helt. Varje höst när de vissnat, klipp av dem helt, lämna inga stubbar.

När man skördat färdigt får sparrisen växa upp till en vacker grön, skir buske med gula blommor. Skär av kvistar och sätt i buketter, det blir jättefint ihop med andra blommor.

Följ oss på Instagram för mer trädgårdsinspiration!

 

Sök