Hoppa över innehåll

Skapa en rabatt med surjordsväxter

Inspireras till att skapa en vacker rabatt i trädgården med surjordsväxter som rhododendron, magnolia och perenner med tips och råd från vår trädgårsexpert och hortonom Pia Holmberg.  

Steg 1: Välj växter till din surjordsplantering

Det finns olika typer av surjordsväxter som rhododendron, azalea, ljung, hortensia, lingon, blåbär och en del perenner och barrväxter. Här finns det stora möjligheter att skapa din egna blandning av blommande växter, träd och perenner. Ett tips är att välja olika höjder på växterna så några kan stå längst fram och vara mer marktäckande och ett träd eller buske kan växa längst bak i rabatten. Pia tipsar även om att välja växter med olika blomningstid samt olika färger och strukturer för att skapa variation och liv i rabatten.  

Rhododendron

Steg 2: Hitta en halvskuggig plats i trädgården

De flesta surjordsväxter gillar att stå i ett vindskyddat, halvskuggigt läge. Har du inget ställe i trädgården som passar går det att skapa ett bra läge genom att sätta upp ett pilstaket, ett vindskydd eller en häck.  

Steg 3: Definiera rabattens form med hjälp av torvblock

För att skapa och definiera en rabatt med naturliga former använder man man fördel torvblock. Fördelarna med torvblock är många förutom att de är mycket lätta till vikten är de också enkla att forma precis som man önskar med hjälp av en kniv eller liten såg. De går att lägga dem som ett pussel och skapa en mjuk och följsam kant runt rabatten. När du placerat och format blocken är det dags att fixera dem. Blompinnar passar bra att slå ner genom blocken med en gummiklubba eller liknande för att torvblocken ska få fäste i marken. Det bästa är slå pinnarna något snett och hela vägen genom torvblocken och en bit ner i marken för att få det så stadig som möjligt. Några pinnar per block är att rekommendera. En rabattkant av torvblock kan hålla upp till 10 år så det är värt att lägga tid på att få till det så stadigt och ordentligt som möjligt.  

Ett alternativ till torvblock kan vara stenar som man lägger som en kant till rabatten eller att trycka ner en rabattkant.  

 

torvblock till rabatt

Steg 4: Dags att plantera!

Surjordsväxterna planteras med fördel i jord med lågt PH-värde och med hög fuktighetsförmåga. Vår specialjord Rhodedenronjord passar perfekt för ändamålet. Denna jorden innehåller torv, bark, gödsel och mikronäring för att ge växterna bästa förutsättningar att trivas och frodas i rabatten.  

Häll ut jorden i rabatten och gräv hål för en planta i taget och sätt ner i jorden. Trampa sedan till jorden runt plantan med fötterna så jorden sätter sig ordentligt.  

 

rhodederonjord

 

Steg 5: Avsluta planteringen med ett täckmaterial

Till just denna typ av rabatt tipsar Pia om att täcka jorden med Premium Furubark. Förutom att furubarken är vacker så har den också praktiska egenskaper: den håller ogräset borta i och med att de kan inte gro i den grova ytan som barken utgör samt att fukten hålls bättre i rabatten då den inte avdunstar lika snabbt. Vinterkänsliga växter drar också fördel från täckmaterial som bark i och med att det skyddar från kyla att tränga ner i marken för snabbt. Ett lager på cirka 5 cm är lagom för att hålla i 1-2 år innan det behöver fyllas på på nytt.  

Steg 6: Skötsel av rabatten

Vattna rabatten ordentligt så plantorna etablerar sig i jorden men om det regnar med jämna mellanrum sköter rabatten sig själv. Det som behöver göras på våren efter planteringen är gjord är att gödsla med ny näring. Pia tipsar om att använda trädgårdsgödsel Spira till våren för att gynna tillväxt och blomning och trädgårdsgödslet Mognad till hösten för att öka växternas härdighet och förbereda dem inför vintern.  

 

 

Sök