Hoppa över innehåll

Gräsytor – återuppliva död gräsmatta

När sommarens hetta tar vid och regnet uteblir kan gräsmattorna dö av uttorkning, men med rätt åtgärder är det möjligt att få liv i dem igen!

Solens strålar kan för vissa vara njutbart men det är förödande för gräsmattorna som står i torka och går från grönt till gult. Om gräsmattan dött helt behöver man börja om, men det kan gå att återuppliva gräsmattan med hjälp av rätt åtgärder. Det finns några olika återupplivningsförsök att prova!

Helt död gräsmatta:

Det bästa är att fräsa upp den bruna mattan med en ordentlig jordfräs som finfördelar den döda grässvålen och anlägga om gräsmattan.

Ett annat enklare, men mycket mera känsligt alternativ är att bara lägga på ny jord på den bruna mattan och så gräsfrön på det. Men kom ihåg att den gamla mattan under den nya jorden är som kork som suger vatten och fungerar inte som jordlager under den nya mattan förrän den bruna gamla grässvålen har komposterats och omvandlats till jord (tar mer än 5 år). Under tiden är då den nya gräsmattan extra torkkänsligt.

Delvis död gräsmatta:

Vertikalskär gräsmattan på kors och tvärs. Lägg på några centimeter K-Dress som inte klumpar på samma sätt som Gräsmattejord.

Så gräsfröna och kratta ner både K-dress och fröna i botten av den befintliga gräsmattan och se till att de får chans att etablera sig.

Vattna ordentligt. I början ofta och lite åt gången så fröna håller sig fuktiga och inte spolas bort. Senare kan du vattna mer sällan men med större mängd. Kom ihåg att gödsla, använd gödsel som passar årstiden, gräsmattegödsel på våren och höstgödsel på sensommaren.

Tips

  • Den bästa tiden att anlägga en gräsmatta är på hösten, då luften är fuktig på nätterna men jorden fortfarande är varm. Undvik grässådd mitt på sommaren
  • Använd mycket jord vid anläggning av ny gräsmatta. För att gräsrötterna ska kunna växa och bli ett motståndskraftigt och starkt gräs behövs det rejält med gräsmattejord, ju mer jord desto bättre möjlighet för gräs att sprida ut sina rötter i stor omgivning och större chans att överleva
  • Se till att gräset kommer i gång ordentligt innan vintern med vattning och även gödsling
  • Undvik att klippa alltför kort inför vintern

  

Sök