Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Flitiga lisa

Impatiens walleriana

Skötselråd och plantering av Flitiga lisa

En tacksam, rikt blommande sommarblomma och krukväxt som finns i många härliga nyanser i vitt, rött, orange, rosa och lila. Utmärkt i kruka och planteringar i lite skuggigare lägen.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-35 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Vit

Blomning:

Sensommar, Höst

Skötselråd och plantering av Flitiga lisa

Flitiga Lisa passar både som en krukväxt inomhus och som en sommarblomma utomhus. Som krukväxt säljs den tidigt på året. Den blommar flitigt på fönsterbänken under den ljusa delen av året. Undvik söderfönster där den lätt kan drabbas av spinn om det blir för torrt. Flitiga lisa är mycket uppskattad för sin rikliga blomning.

Flitiga Lisa är mest använd som sommarblomma, och växten passar till lite skuggigare platser och planteringar. Den klarar både sol och skugga, men ju soligare desto mer vattnande. Den växer snabbt och med god vatten- och näringstillgång är det en mycket blomrik och tacksam sommarblomma. Den tål även regniga somrar. Flitiga lisa finns i många härliga färger och nyanser vitt, rosa, lila, röda och orange. Det finns många olika sorter, både dubbla och enkla blommor.

Flitiga Lisa kräver mycket vatten. Den vill stå soligt till skuggigt. Blommar hela säsongen från juni-september. Trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord.

Ett annat namn för denna växt är Sultanens springkorn. De dubbla Lisorna kallas ibland för Rosenlisa.

Förökas med frö eller sticklingar, använd Naturgödslad såjord både till sådd och sticklingar. Sådd sker i mars månad och småplantorna omplanteras i krukor, en och en. Omplantera i P-jord, växer de mycket kan de behöva toppas för att breda ut sig. Topparna kan användas som sticklingar.

Det är en mycket frostkänslig växt, utplantering bör göras tidigast i maj och den måste täckas över vid kyliga nätter. Det är en mycket vacker växt att ha i krukor, balkonglådor, amplar eller i rabatten. Plantera i näringsrik U-jord. Gödsla den gärna hela säsongen med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Flitiga Lisa går att övervintra i ett ljust fönster. På våren går det att ta sticklingar för att få nya fina plantor.

Flitiga Lisa drabbades år 2007 och framåt av en ny bladmögelsvamp i Sverige, Plasmopara obducens.  Den ödelägger snabbt hela plantor och därför har man undvikit att använda Flitiga Lisa i offentlig miljö och på kyrkogårdar efter det. Det finns numera resistenta sorter.

Snygg att plantera många i grupp, det blir väldigt färgrikt.

Sök