Hoppa över innehåll

Minska gräsmattan: bjud in djurlivet i trädgården

Vet du att en klippt gräsmatta är som rena öknen när det gäller den biologiska mångfalden? Det här beror på att de har väldigt liten eller ingen biologisk mångfald alls då de är monokulturer. Om du istället försöker skapa en trädgård med en naturlik känsla utan den dominerande gräsmattan får du nästan per automatik en lummigare trädgård. På samma gång får trädgården naturliga platser för djurlivet att vistas i. Så nu ska du få se hur Malou Augustin minskar sin gräsmatta för att öka den biologiska mångfalden, skapa rumslighet i trädgården och samtidigt ta hand om envist ogräs.

Text och bild: Malou Augustin

Bjud in djurlivet

Vi har bott här på gården i snart ett år och nu är det äntligen dags att ta sig an den stora gräsmattan på baksidan. Eller kirskålsmattan som jag kallar den för. För här växer det kirskål, mossa och gräs i en salig röra.

Skogen intill vår gräsmatta är full av vackra buskar, träd och andra växter. Där är luften fylld av fågelkvittrar, insekterna surrar och vi ser ofta ekorrar och andra smådjur. Så vi vill ju även att vår baksida ska kännas lika inbjudande både för både oss och djuren.

Problemet är ju bara att kirskålen kommer att vilja ta över om jag börjar anlägga planteringar på vanligt vis. Så därför kommer jag göra lite annorlunda på den här platsen. Planteringen jag ska göra kommer att anläggas i flera stadier där jag gör en del i år. Och resten nästa eller nästnästa år beroende på hur kirskålen reagerar på behandlingen.

Efterlikna naturens dungar

Tanken är att skapa en större plantering som bryter av den stora gräsmattan. För frågar du mig framhäver du en vacker gräsmatta som bäst när den får bli en detalj ihop med övrig växtlighet, inte dominera hela trädgårdens intryck.

Så här gäller det att våga lite grann! Helt enkelt att inte vara rädd för att flytta ut planteringen från trädgårdens kanter.

Vi har valt en design med organiska böljande former och med hjälp av en plantering mitt i gräsmattan delar vi av trädgården i två mindre rum. Det här kan man göra både i den större och mindre trädgården.

Eftersom vi har en stor trädgård skapar jag en större plantering. Det blir ett mer sammanhållet intryck och känns inte lika plottrigt som flera små planteringar kan göra.

Medan du i den mindre trädgården kan göra samma sak men minska storleken både på planteringen och val av växter.

Tanken med planteringen är att efterlikna en naturlig dunge. I den ska jag kombinera träd, buskar, perenner och lökväxter. På så vis skapar jag naturliga platser för alltifrån insekter till fåglar, igelkottar och andra djur. Och det ger en härlig plantering i flera nivåer som är vacker hela året.

Första året i trädgården

När du får in mer växtlighet i trädgården i form av buskar och träd kommer du upptäcka att trädgården får mer besök av fåglar och andra djur – allteftersom de naturliga gömställena växer till sig.

För det är just det att växterna behöver växa till sig för att skapa lummigheten vi är ute efter.

Därför är fokus nu första året att plantera de träd och buskar som ska få växa i planteringen. Plus att vi behöver en eller två säsonger för att kväva ogräset innan jag planterar perenner och lökväxter.

Plantering av träd och buskar

Det första jag gör är att mäta och placera ut träden och buskarna jag har valt. Här kan jag fortfarande göra lite justeringar och när jag har bestämt mig för placeringen är det dags att plantera dem.

Viktigt att tänka på är att träden och buskarna ofta är ganska små när de kommer ifrån plantskolan, så tänk på att placera dem med rätt avstånd för storleken de har som fullvuxna.

När jag är nöjd med placeringen av buskarna och träden planterar jag dem precis som vanligt, trots att marken är full av ogräs. Till den här planteringen använder jag Hasselfors Gardens nya Ansvarsfull+ Plantjord med biokol. Biokolen bidrar med en struktur till jorden och lagrar överskottnäring så att näringen är tillgänglig för växterna en längre tid. Dessutom fungerar biokolen som en kolsänka i jorden och förbättrar jordens fukthållning då kolen lagrar fukten i sina porer. Jorden är gödslad med kompost som även tillför mikroliv till jorden.

Helt enkelt ger det här bästa möjliga förutsättningar för att mina träd och buskar ska växa till sig så snabbt som möjligt.

Kantskär för enklare övertäckning

Det här hade jag kunnat göra först men jag valde att göra det efter planteringen för att känna in formen när träden och buskarna är på plats.

Jag kantskär runt planteringen för att kunna avsluta duken på ett bra sätt som hjälper mig att hålla materialet på plats och hindra ljusinsläpp under duken som jag kommer att lägga på. Men innan duken ska vi jordförbättra och stressa ogräset lite.

Jordförbättra och stressa ogräset

Det här kan kännas bakvänt eftersom vi ska kväva ogräset, inte få det att frodas. Men nu när de större växterna är planterade och ytan är markerad med kantskärningen är det dags att jordförbättra.

Jag använder återigen Ansvarsfull+ Plantjord med biokol och lägger ut ett lager på några centimeter över hela ytan. Rätt över ogräset. Jag har också krattat ihop organiskt material från trädgården som jag sprider ut över ytan. Det är för att få in ännu mer organiskt material som kan förmultna och bidra med mull. Man behöver inte göra det men jag ser hellre att det materialet komposteras på plats än att jag ska forsla bort det till komposten. Det blir mindre arbete för mig och mer nytta för jorden.

Så varför lägger jag på jordförbättring på hela ytan innan jag ens planterar perenner och när ogräset finns kvar?

Det ska du få veta mer om alldeles strax.

Kväv ogräset

När jag har jordförbättrat ytan är det dags för den biten många bävar inför. Att täcka över ytan för att kväva ogräset. För finns det inget enklare sätt att rensa bort ogräset på?

Med flera ogräs behöver man inte täcka över på det här viset, det hade räckt med en no dig-plantering eller rejäl rensning. Men här är kirskålen utbredd både på ytan för planteringen och runtomkring. Så om jag hade anlagt en No dig planteringsbädd hade kirskålen runtomkring snabbt tagit sig in i planteringsytan även om jag lyckats kväva den befintliga under kartonger eller annat. Och då hade jag börjat min anläggning med att skapa ett problem för framtiden.

Så det jag gör nu är att täcka hela ytan med marktäckväv som släpper igenom vatten och luft men inte ljus. Där kirskålen är som tätast lägger jag dessutom dubbla lager. Det här gör att kirskålen kommer att dö när den inte kan få energi ifrån solen.

Jag lägger duken omlott för att inte få skarvar där kirskålen kan ta sig igenom eller få in ljus ifrån. För buskarna jag har planterar skär jag ut hål för och trär över duken så att den ligger tight inpå. Och vid träden skär jag ett snitt från kanten och in till trädets stam för att lägga duken så nära stammen som möjligt. Under snittet lägger jag en extra bit duk för att täcka glipan.

Dags att snygga till det hela

Det är den här biten som kan kännas trist med duken. För det är inte så snyggt. Men det går att göra det trevligare att se på och det gör jag med hjälp av Premium Furubark från Hasselfors Garden. Den ger en vacker rödbrun yta plus att den skyddar mot torka, ogräs och vinterns tjäle. Tillsammans med duken kommer den att kväva solens strålar ännu mer och bidra till ogräsbekämpningen.

Furubarken kommer jag att ha kvar sedan när det är dags att ta bort duken eftersom den har så bra egenskaper och jag alltid försöker täcka jorden i mina planteringar.

När den förmultnar ökar den mullhalten i jorden.

Jag lägger på ungefär 3 cm av Premium Furubark på planteringen.

Varför jordförbättrade jag under marktäckväven?

Så frågan var, varför jordförbättrar jag ogräset under duken?

Av egen erfarenhet vid anläggning av No Dig planteringsbäddar och erfarenhet från andra som har ännu längre erfarenhet än mig hjälper gödsel och jordförbättring under täckningen till att kväva ogräset snabbare. Det som händer är att ogräset får sig en boost av näringen och sätter fart att vilja växa. På samma gång har tillgången till solljus som krävs för fotosyntesen stoppats. Och det gör att växten blir stressad och ytterligare försvagad.

Plus att nu när jag täcker över jorden en, kanske två säsongen får mikroorganismerna i jorden alla förutsättningar att jobba på ostört. Samma sak med daggmaskar och andra djur som samtidigt hjälper till att luckra upp jorden. Näringen i Ansvarsfull+ Plantjord med biokol ligger också lagrad i biokolen, likt energin i ett batteri i väntan på växterna.

Så även om det är en duk jag har täckt med för att kväva ogräset istället för kartong så har jag precis som vid en No Dig planteringsbädd bidragit med organiskt material som ger jorden precis samma goda förutsättningar i väntan å att ogräset dör.

Eventuellt är kirskålen bekämpad på den här platsen till nästa år, och då kan jag börja plantera perenner och lök i planteringen också.

Men visst ser man hur planteringen skapar rumslighet och grönska redan nu innan buskar och träd vuxit till sig och perennerna är planterade?

 

Malou Augustin

VD och grundare av Evergreen Garden & Design AB

Malou är en kreativ och driven trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner utbildad via Hermods yrkeshögskola och Trädgårdsakademin i Båstad. Kombinationen av trädgårdsutbildningar ger Malou en bred syn från estetik och formgivning till anläggning och skötsel av gröna miljöer. Ofta med fokus på det större perspektivet och alltid med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Hos oss på Hasselfors Garden delar Malou med sig av sin kunskap som trädgårdsmästare och designer i form av artiklar både kring trädgårdsdesign och hur man gör mer hållbara val i trädgården.

Sök