Hoppa över innehåll

Konsten att anlägga en No Dig köksträdgård

Att anlägga en köksträdgård är bland det mest givande man kan göra i sin trädgård om du frågar trädgårdsmästare Malou Augustin. En plats att odla grönsaker och kanske även blommor för att få njuta från att fröerna sätt ner i jorden under vårvintern tills skörden kan avnjutas under sommaren och hösten. Eftersom Malou älskar smarta genvägar som dessutom gynnar miljön anlägger hon sin köksträdgård med No dig-metoden – och du ska få följa med och se hur hon gör!

Text och bild: Malou Augustin

Som jag har längtat efter att stå framför en tom canvas och bara få ge mig hän till kreativiteten och skapandet. Dessutom att få planera från start för att få en så lättarbetad och genomtänkt trädgård som möjligt. Och nu står jag precis där, med en tomt på nästan 7000 kvadratmeter med både berg, skog, en damm, vackra alléträd och två gigantiska gräsmattor. Vart ska jag egentligen börja? 

För mig var valet lätt, ena gräsmattan får lämna plats åt en köksträdgård som ska få rymma både grönsaker, frukt, bär och blommor. Här är det en ganska stor yta att jobba med men oavsett vilken yta man har så är metoden No dig helt fantastisk, både under anläggande och för den senare skötseln. Så för mig var det ett självklart val att skapa en No dig köksträdgård. 

 

Vad är No dig-odling för något och varför välja det?

No dig – den grävfria trädgården, skulle man kunna säga. För jag gräver inte ett enda spadtag för att anlägga den här köksträdgården utan anlägger den ovanpå den befintliga jorden. Ovanpå ogräset till och med. Men anläggningen är egentligen bara en liten del av konceptet av No dig. För i den här köksträdgården är det inte meningen att jag ska gräva framöver heller. Inte vid planteringen och inte vid skörden. 

No dig handlar nämligen om att låta livet i jorden sköta arbetet. Låta maskar, mikroorganismer och mykorrhiza leva ifred och på så vis ge en jord full av liv. Och liv som faktiskt hjälper mina grödor att lättare tillgodose sig näringsämnena i jorden! När vi gräver i jorden stör vi jordens struktur och blandar ner ogräsfröer så att de lättare gror. Om vi istället låter jorden vara ifred blir den inte lika lätt kompakterad och ogräsfröna som ligger på ytan får inte lika lätt att gro. Dessutom blir jorden naturligt lucker tack vare det arbete som vi inte ser, det arbete som de levande organismerna i jorden utför. 

Låter det här för bra för att vara sant? Jag förstår det, men jag lovar, det fungerar! Och i den här artikeln ska du få se hur växtbäddarna är uppbyggda och vad jag använder. 

Material till no dig-köksträdgården

  • Kartonger –  Gärna tjockare, typ flyttkartonger till odlingsbäddarna 
  • Markduk till gångarna –  Cirka 10 cm bredare än gångarna ska vara så de kan överlappa kartongerna så ogräset inte kan tränga igenom. 
  • Organiskt material – Som kompost, gräsklipp eller brunnen gödsel. Jag har använt ensilage som jag fått tag på från en gård. 
  • Jord – Jag använder ett 20 cm tjock lager av Frilandsjord. 
  • Träflis till gångarna – Jag använder mig av Fallskyddsflis. 

Odlingsbäddarnas uppbyggnad

Jag börjar med att lägga ut kartonger rätt på marken. Även om det är ogräs på ytan. Om kartongerna är ganska tunna lägger jag flera lager. Det går också att använda lager av tidningar. Därefter fyller jag på med organiskt material ovanpå kartongen. Både för att tillföra mullämnen till jorden och fylla ut bäddarna så att det inte går åt lika mycket jord. Jag har haft turen att få tag på ensilage men det går lika bra med tunna kvistar, ogräsrens (som fått torka till lite för att inte få fäste och börja växa i jorden), brunnen naturgödsel, gräsklipp eller kompost. 

Sedan är det dags för jorden. På med ett ordentligt lager jord. För den är inte bara bra att odla i, den är också bra för den hjälper till att kväva ogräset när den tynger ner kartongen ordentligt. Jag har använt mig av Frilandsjord som har en lite grövre struktur med både mindre stenar, grus och sand. Den har en hög mullhalt och är gödslad både med kompost och med restprodukter från köttproduktionen. 

Frilandsjorden är en bra allroundjord till odling av alltifrån grönsaker och sommarblommor eller perenner och buskar. En av anledningarna till att jag valde frilandsjorden är för att den går att beställa hem i större volymer. Det är extra praktiskt vid anläggningen av köksträdgården. Jag valde även att få det levererat med en kranbil för att få hjälp att portionera ut jorden i de olika odlingsbäddarna. Så himla smidigt! 

Kratta ut jorden och gå sedan ett varv i planteringsbädden. Jorden kommer att sjunka ihop något ytterligare när den sätter sig men genom att trampa igenom den får man ur en del av den överflödiga luften ur jorden så den inte sjunker lika mycket. Kanterna snyggar jag till när jag har fått markduken till gångarna på plats. 

Köksträdgårdens gångar

Här kommer ett tips som jag verkligen vill trycka på. Snåla inte på bredden på gångarna! Det är så otroligt frustrerande att inte kunna röra sig ordentligt i köksträdgården, allra helst när grödorna vuxit sig stora och väller över odlingsbäddarna. Så mitt tips är att se till att det går att gå med en skottkärra i gångarna. Om det känns som om en massa odlingsyta går förlorad, gör då åtminstone någon bredare huvudgång. Då kan man ha smalare sidogångar och ändå kunna jobba enkelt i köksträdgården. 

Nu har jag turen att ha en riktigt stor köksträdgård så min prioritet har varit att få den lättarbetad. Därför är gångarna cirka 90 cm breda i hela köksträdgården. Och jag kan säga att redan nu under anläggningen har det varit otroligt skönt! I gångarna har jag lagt ut en svart markduk mot ogräset. För att inte ogräset ska växa upp mellan gångarna och odlingsbäddarna sticker jag in duken en bit under kanten på kartongen. Några centimeter på varje sida räcker bra. 

Ovanpå markduken använder jag mig sedan av Fallskyddsflis. Det är en lövträflis som är lite grövre i sin struktur och därför förmultnar långsammare. Den är gjord av svensk björk och al och har inte några tillsatser utan är helt naturlig. Ett rejält lager med flis lägger jag ut, cirka 10 centimeter tjockt. Så skulle det gå hål i duken någonstans hjälper flisen också till att kväva ogräset. 

Även flisen fick jag hemlevererad och hade det inte varit för att vi fick en sådan hiskelig blåst dagarna innan hade jag förberett och lagt ut markduken för då hade även den portionerats ut på plats i gångarna. Men flisen är otroligt lätt och lättarbetad så det gör inte så mycket, det är lite meditativt att placera ut det i gångarna. 

Men hur gör jag med ogräset då?

Jag kan berätta att på platsen för köksträdgården finns det både kvickrot, kirskål, målla och maskrosor. Men trots det är jag inte orolig för att de ska ta över. Det kommer upp något enstaka ogräs men det plockar jag snabbt bort. Det mesta kvävs helt enkelt under kartong och markduk denna säsong. Och utmed ytterkanten i köksträdgården lägger jag en remsa av markduk för att hindra att det kommer in. För utmed kanten i köksträdgården har jag odlingsbäddar och den kartongen kommer att ha förmultnat senare under säsongen. Därför är markduken där väldigt viktig. 

Nu första året är jag också extra noga och går ett varv dagligen för att snabbt plocka ogräsen när de är små. Rotogräs är extra viktigt, för om de tar sig in i växtbädden och etablerar sig får man ej rejäl fight. Fröogräs hindrar jag genom att jordytan med ensliage eller gräsklipp. Täckodling har dessutom flera andra fördelar, som att behålla fukten i jorden och ge näring till växterna. 

Så nu hoppas jag att du har fått inspiration till att skapa din egna No Dig köksträdgård! 

 

Malou Augustin

VD och grundare av Evergreen Garden & Design AB

Malou är en kreativ och driven trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner utbildad via Hermods yrkeshögskola och Trädgårdsakademin i Båstad. Kombinationen av trädgårdsutbildningar ger Malou en bred syn från estetik och formgivning till anläggning och skötsel av gröna miljöer. Ofta med fokus på det större perspektivet och alltid med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Hos oss på Hasselfors Garden delar Malou med sig av sin kunskap som trädgårdsmästare och designer i form av artiklar både kring trädgårdsdesign och hur man gör mer hållbara val i trädgården.

Sök