Hoppa över innehåll

Vad är mulching och varför är det bra?

Mulching innebär att du täcker jorden i trädgården med organiskt material. Det gör inte bara så det ser snyggt och städat ut under buskar och träd eller i rabatter. Det har också många fördelar för växterna och underlättar skötseln i trädgården. Så nu ska du få trädgårdsmästare Malou Augustins bästa tips på varför och hur du kan använda täckmaterial i din egen trädgård.  

Text och bild: Malou Augustin

Om vi tittar på hur den orörda naturen ser ut så är den full av nedfallna löv, kvistar och vissna växtdelar på jordytan. Det är väldigt sällan vi ser öppna jordytor.  

Tar vi oss dessutom ner en liten bit under jordytan har det här växtmaterialet förmultnat och bildar en otroligt fin mull. Det organiska materialet ger både näring, mullämnen och skydd till jorden och livet där i. Dessutom tillför naturen på naturligt vis nytt material varje säsong när växter dör, löv faller på hösten och vindarna skakar ner kvistar från träd och buskar. 

Vi kan efterlikna det här genom att tillföra täckmaterial i trädgårdens planteringar och våren är en perfekt tid för det. 

Jämnare fuktighet och temperatur

Det är inte bara solen som gör att det sker avdunstning från jorden, även vinden torkar ut. Genom att täcka jorden med organiskt material får jorden en jämnare fuktighet och avdunstningen minskar. På så vis behöver du inte vattna lika ofta.  

Mulch fungerar också som ett isolerande lager på jordytan och gör att skiftningarna i lufttemperaturen inte påverkar jordens temperatur lika snabbt. Temperaturen i jorden håller sig därför jämnare.  

Mulch motverkar ogräs

Med ett lager på 5-10 cm mulch får ogräsfrön som landat på jordytan det svårare att gro. Och genom att mulcha utan att mylla ner det i jordytan hamnar de under allt material och solens strålar når dem inte.  

Tänk bara på att rensa ogräs innan du mulchar då uppvuxet ogräs annars tar sig igenom det organiska materialet.  

Fröogräs som kommer under säsongen får i sin tur svårare att gro när det inte finns någon öppen jord att landa på.  

Tack vare mulch blir det därför lättare att sköta om planteringarna i trädgården.  

Mulchen ger en friskare jord

När du tillför täckmaterial stortrivs smådjur och mikroorganismer i jorden. Mulchen är rena smörgåsbordet för dem! Materialet kommer ner mer på djupet tack vare våra små hjälpredor i jorden. Det gör att jorden blir mer lucker, håller fukten bättre, syre och vatten når ner mer på djupet i jorden.  

Både ler- och sandjordar mår bra att att man tillför mer organiskt material till jorden.  

Dessutom hjälper mikroorganismer till att frigöra näringsämnen så det blir mer lättillgängliga för växterna. 

Gynnar nyttiga svampar

I en välmående jord finns även mykorrhiza som är ett underjordiskt nätverk av svamptrådar som i symbios med växtrötter. De lever på att få socker från växterna i utbyte mot fukt och näringsämnen som svamptrådarna hämtar från jorden. Mykorrhizorna fungerar som en förlängning av växternas rotsystem. 

En annan häftig sak med mykhorrizan är att den lagrar kol i jorden istället för att den frigörs som koldioxid.  

I en lucker och fin jord växer och frodas mykhorrizan och med hjälp av mulchen hjälper vi dem på traven.  

Det här mulchar jag mina planteringar med

Jag gör på lite olika sätt när jag mulchar , främt av estetiska skäl eftersom olika typer av täck ger olika karaktär och uttryck i trädgården.  

Barkmylla

Barkmylla är en blandning av bark och torv som fungerar som jordförbättrare till både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.  

Fördelen är också att den är färdiggödslad. 

Här hos mig är jorden lerig och jag använder gärna Barkmylla runt perenner och under buskar för att tillföra mull.  

R-dress / Rabattdress

Rabattdress är en ganska tung jord med porös struktur då den innehåller sand och stenmjöl men också torv och bark. Den är näringsrik och förutom näring och mull ger den också en snygg mörk yta.  

Jag sprider ut den i mina perennplanteringar med en tjocklek på ca 5 cm. Då får växterna den näring de behöver resten av säsongen.  

Nötbrun Flis

Nötbrun Flis är en riktig snygging som även finns som oxidsvart. Förutom att den passar fint i gångar och andra ytor är den supersnygg i planteringar och runt träd! 

Innan jag har ut den nötbruna flisen i min perennplantering grundar jag planteringen med näring. Och det kan man göra tex med Rabattdress eller Pelleterad kogödsel 

Träull

Träull är kanon i köksträdgården under squash, pumpa, gurkor, jordgubbar och andra grödor som annars lätt blir fula om de ligger mot jorden.  

Dessutom verkar sniglarna inte riktigt gilla träullen vilket är kanon!  

Kompost 

Om du föredrar att använda material från din egen trädgård kan du använda dig av kompost, torra löv, ogräsrens, gräsklipp eller annat organiskt material. Tänk bara på att tillföra näring om det är torrt material då det annars förbrukar kväve ifrån jorden under nedbrytningen.  

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad till att använda täckmaterial i din trädgård! 

 

Malou Augustin

VD och grundare av Evergreen Garden & Design AB

Malou är en kreativ och driven trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner utbildad via Hermods yrkeshögskola och Trädgårdsakademin i Båstad. Kombinationen av trädgårdsutbildningar ger Malou en bred syn från estetik och formgivning till anläggning och skötsel av gröna miljöer. Ofta med fokus på det större perspektivet och alltid med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Hos oss på Hasselfors Garden delar Malou med sig av sin kunskap som trädgårdsmästare och designer i form av artiklar både kring trädgårdsdesign och hur man gör mer hållbara val i trädgården.

Sök