Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Sockerärt

Pisum sativum var. saccharatum

Sockerärt Ärtskott

Många har nog varma barndomsminnen från att äta färska sockerärter direkt från plantan. Om inte, så borde alla ha det. Sockerärt är en söt, god, och dessutom lättodlad grönsak som alla borde testa att odla. Sen kan man inte vara utan dem.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-170 cm

Färg:

Lila Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Sockerärt Ärtskott

Ärter kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet och främre Asien, och är en av världens äldsta kulturväxter. Det finns ett stort utbud av frön till olika sorters sockerärter. Den vanligaste är kanske `suger snaps` med platta gröna ärtskidor som ofta finns att köpa i grönsaksdisken. Men det finns fler! Vissa får gula och lilafärgade ärtskidor, men vid kokning blir de gröna. Späda färska ärtskidor kan man äta som de är, i till exempel en sallad. Sockerärter är även goda i wok, eller lätt kokade/ångkokade. Sockerärter är nyttiga och innehåller mycket c-vitaminer. Det finns en rik variation av sockerärter med olika egenskaper, tidiga, sena, höga och låga. Det går jättebra att odla sockerärt i kruka och ha på till exempel balkongen. Sockerärt växer även bra i pallkrage eller på friland. De är härligt snabbväxande och lättodlade.

Sockerärt tål kyla lite bättre än andra ärtsorter, och därför kan man så den lite tidigare på friland, när jorden reder sig. Sockerärt vill ha en solig, varm växtplats, och trivs i mullhaltig lerjord. Förbered odling på friland genom att gödsla med Gödsel för köksträdgården, om du behöver jordförbättra kan du mylla ner Kogödsel. Vattna jorden före sådd. Höga sorter behöver en spaljé att växa mot. Fördelen med de höga sorterna är att de ger en större skörd än de lågväxande. Ska sockerärterna odlas i kruka, fyll krukan med Ört & grönsaksjord och vattna innan du sår fröna. Det går att förodla sockerärter, men det är nästan lättare att odla direkt på växtplatsen.

Planteringsdjupet ska vara ca 5-10 cm, radavståndet ca 35-50 cm. Täck gärna din nya sådd med fiberduk för att fåglar inte ska äta upp ärtorna. Så i omgångar för att få lång skördeperiod.

Näringsvattna sockerärterna under tillväxtfasen. Skörda sockerärterna tidigt, om de får växa och bli större med ärter i blir de inte lika goda.

Om sockerärtens blad börjar gulna har den förmodligen fått för lite vatten. Om det blir ett vitt pulver på plantan så kan den ha fått mjöldagg. Men med rätt skötsel blir plantan motståndskraftig och drabbas inte lika lätt av sjukdomar. Och är du orolig för mjöldagg så finns det resistenta sorter.

Sockerärt är inte känslig för skadedjur. Unga plantor kan ibland få bladlöss, vilka bekämpas med att spruta på lössen med en hård vattenstråle. Om detta inte räcker kan du nypa av de angripna växtdelarna. Det skadar inte plantan, utan befrämjar nytillväxt.

När odlingssäsongen är slut kan du bara mylla ner plantorna i jorden, det förbättrar jordkvaliteten till nästa säsong.

Plocka ärtskidor vart efter de mognar, ju fler man plockar, desto fler ärtskidor bildas det på plantorna.

Följ oss på Instagram för mer trädgårdsinspiration!

 

Sök