Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Syren

Syringa vulgaris

Syrenen är en av de första buskarna att slå ut i överdådig blomning på våren, och doften av syren sprider en förväntan om den härliga sommaren som ligger framför en. Syrenbuskar kan bli väldigt gamla, och om man hittar en vilsen syren i naturen är chansen stor att där en gång låg ett litet torp.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

500 cm

Färg:

Rosa Ljusblå Lila Vit

Blomning:

Försommar, Midsommar

Växtzon:

6

Syren (heter lilac på engelska) kommer från sydöstra och östra Europa, och började användas i trädgårdar kring mitten av 1500-talet. På 1600-talet kom den till Sverige. Syrenen är en traditionell prydnadsbuske som har en spektakulär blomning i maj-juni. De upprätta väldoftande blomklasarna är ljusblå-lila eller vita, och den har hjärtformade, släta och mörkgröna blad. Syrenen blir mellan 2-5 meter hög och 1,5-4 meter bred, och växer med upprättgående, styva tjocka grenar. Den blommar på föregående års tillväxt och sprider sig gärna med rotskott. En Syren är lättskött och användbar i en trädgård. Den kan vara avgränsare för en berså, den kan vara en vindskyddande häck. Du kan även stamma upp den och ha den som solitär, det är nästan bonsailikt när stammen blir grov och knotig, med sin flagiga och lite randiga bark.

Syrenen är en härdig men ganska långsamt växande buske. Den vitblommiga Alba-sorten växer långsammare än den blå-violetta eller lila, men är lika härdig. Vissa sorter går att odla i upp till zon 6.

Syren trivs i både soliga och halvskuggiga livsmiljöer. De blommar mer intensivt i solen, men får en längre blomning i skugga.

Pollinerare älskar syren, och när den blommar ser man fjärilar och bin röra sig kring hela busken.

Jordförbättra platsen där syrenen ska planteras med näringsrik Ros & perennjord, så får du en frodig och buskig planta. Om du planterar en häck är två-tre plantor per meter lagom, små plantor kan sättas tätare.

Gödsla syrenen en gång på våren med Trädgårdsgödsel Spira, och en gång inför vintern i augusti med Trädgårsgödsel Mognad. Klipp bort gamla frökapslar för att stimulera till en rikligare blomning påföljande år.

Äldre syrener kan bli höga och tappa bladen längst ner på stammen. Då kan du föryngringsbeskära den genom att kapa av de tjockaste grenarna nere vid basen av plantan. När du gör det kommer de yngre grenarna att få förnyad kraft och växa snabbare. Syrenen kan även klippas in i topparna för att få en tätare krona. Tänk bara på att nästa års blomning uteblir, eftersom blomanlagen kommer på föregående års tillväxt.

Syrenens rotskott kan kontrolleras genom att sätta trädgårdskant kring plantan. Rotskotten kan även ryckas upp eller köras över med gräsklipparen. Uppgrävda rotskott kan användas för att göra en ny syrenhäck. Välj då kortare rotskott, gräv ordentligt så du får med alla rottrådar. Syren är inte så snabbväxande, men efter några år börjar den likna en fin syrenhäck.

Täck jordytan under din nyplanterade syrenhäck med gräsklipp, löv, täckbark eller annat organiskt material, så håller jorden fukt bättre, och syrenen får ett bra skydd inför sin första vinter.

Syrener är härdiga, och det finns sorter som klarar sig ända upp till zon 6-7. Ta hjälp av din trädgårdshandel för att välja en sort som passar i din trädgård.

Småväxta syrener kan odlas i kruka på balkong, och klarar att övervintra där. Välj en sort som passar din växtzon.

Syrenen är ätbar, och man kan göra saft av blommorna. Följ bara receptet för flädersaft, men byt ut fläderblommorna mot syrenblommor istället. Saften blir god och vackert ljusrosa.

Blåa syrener i en brudbukett visar att ”du är den viktigaste för mig”.

Sök