Hoppa över innehåll

En nyttig trädgård i kruka

Att kunna odla din egen mat beror inte alltid på utrymmet, med några krukor kan du starta en liten köksträdgård och odla egen skörd att njuta av.

Text: Johanna Vireaho
Foton: Hanna Marttinen

Skörda i kruka

Tomater, sallad, rädisor och örter är enkelt att odla själv hemma. Om du vill börja odla din egen mat, men utrymmet är begränsat, kan du odla grödor i krukor. Du bli kanske inte självförsörjande med småskaligt jordbruk, men även ett fåtal krukor bidrar med bra komplement till matbordet. Dessutom smakar din egen skörd bättre än det som köps i butiken.

När du planerar att starta en liten köksträdgård bör du tänka på förutsättningarna. Förhållandena och förutsättningarna för balkongodling varierar avsevärt beroende på ljusmängd, vind och värme. Man kan tycka att en balkong som öppnar sig mot söder är ett paradis för en balkongträdgård, men det rikliga ljuset, värmen och den stekande värmen kan ställa till med utmaningar för trädgårdsmästaren.

På en inglasad balkong motsvarar värmen växthusförhållanden och förutsättningarna är lämpliga för tomater, paprika, chili och basilika – så länge man sköter vattningen. Ägaren till en balkong mot norr kan ha för lite ljus för att bli en tomatträdgårdsmästare, men å andra sidan kan gurka, persilja och potatis ge en fantastisk skörd. Öst och väst balanseras lättare när det gäller ljus och värme, och odlingen av många arter samtidigt går smidigt.

Tomat älskar värme, ljus och näring, så vattna och gödsla dina tomater regelbundet. Ta bort enstaka blad vid behov om det blir för trångt i odlingen.

Förhållandena och förutsättningarna för balkongodling varierar avsevärt beroende på ljusmängd, vind och värme.

Paprikaplantor kan odlas från butiksköpta frön, frön från fröpåse eller köpas som färdiga plantor. Vid fröodling kräver paprika en lång förodlingsperiod, och fröna ska sås för förodling redan i februari–mars så att frukterna hinner mogna.

Tomaten ’Garden Berry’ är söt och formen på frukten påminner om en jordgubbe. ’Garden Berry’ är en högväxande sort som behöver ordentligt stöd i krukodlingen. Du kan stödja plantan med till exempel pinnar eller uppbunden mot en vägg.

En trädgård i krukor

Att odla grödor i en köksträdgård kräver inga stora investeringar eller utrustning. Förutom fröer, plantor och krukor är det bra att skaffa en liten spade och lämplig jord, till exempel Ört & grönsaksjord. Odling direkt i Odlingssäck tillåter också odling på en liten yta även utan krukor.

Att odla i kruka blir lättare ju större krukor du använder. I princip passar alla typer av krukor och lådor att odla i, bara du väljer rätt växter till behållarna.

Till djupt rotade växter och rötter ska du välja djupa krukor, till sallad och örter räcker det med en balkonglåda. Det är dock bra att tänka på att ju mer plats det finns för jord, näring och fukt i krukan, desto bättre kommer växterna att trivas och skötseln blir lättare.

I en liten kruka kan växter behöva vattnas oftare och näringen kommer inte att räcka till för frodig tillväxt. Det är därför bra om krukan rymmer ett ordentligt dränerande lager av lecakulor eller pimpsten, näringsrik jord och såklart plantorna. En bra odlingskruka har ett hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort och inte dränker plantans rötter.

Kombinera väldoftande örter med ätbara blommor – både vackert och smakrikt

Vad behöver jag för att starta en liten köksträdgård i kruka?

Välj en lämplig kruka

Om du vill odla fleråriga växter i kruka, välj en stor och vintersäker kruka. Bärbuskar är till exempel tåliga och kan trivas som perenner, till exempel i stora trälådor eller vintersäkra krukor. Trälådor kan också fodras med isoleringsskivor.

Krukmaterialet spelar roll. En porös lerkruka är vacker, blir patinerad och lever med jorden och växten. Lerkrukan torkar dock lätt ut, så den kräver att man har koll på bevattningen. En lerkruka klarar inte heller av att jorden fryser och den expansion det medför och spricker därför lätt under vintern.

En metallkruka eller hink är lämplig för odling, men metallen kan bli varm och jorden kan då torka ut. Metall kan också rosta. Krukor av cortenstål håller ofta väl över tid och användning. Ett oxidskikt bildas på ytan av väderbeständigt stål på grund av inverkan av luft och fukt, vilket förhindrar att rost utvecklas.

Flätade korgar är lämpliga för säsongsbetonade planteringar, men de kan vara ganska kortlivade. De kan också fungera för vinterbruk. Korgen kan fodras med plast för att förlänga livslängden.

Lättviktskrukor som påminner om betong, av till exempel polystone, PP eller glasfiber, är lättare än betong även i stora volymer och hållbara även för perenna planteringar och utomhus på vintern.

Valet av kruka kan alltså påverka behovet av skötsel, växternas framgång och stämningen i krukträdgården.

Vinbär klarar sig förvånansvärt bra i fleråriga krukplanteringar. Flytta krukan till skydd från de värsta vindarna på vintern. Du kan också skydda den med frostfilt eller frostväv.

Växter efter din smak

Välj de växter som ska odlas efter ditt eget tycke och smak. Ta hänsyn till platsens odlingsförhållanden och ditt eget intresse för skötsel. Att odla potatis i krukor och hinkar är knappast självförsörjande, men inget slår smaken av nyplockad potatis.  Två sättpotatis räcker till en kruka eller hink på cirka tio liter. Det tar cirka 2 månader från plantering till kruka, så om du börjar tidigt under sommaren hinner du få två eller tre skördar. Läs mer om att odla potatis i hink >

Havtorn är tålig och klarar sig bra i krukplanteringar året runt. Havtorn kan också enkelt klippas och formas till ett litet krukträd.

Att odla örter, sallader och bönor kan lätta på matkostnaderna. Många örter kan skördas under hela sommaren och är enkla att frysa in till vintern. Dessutom bidrar dem med sin doft och skönhet.

En balkong eller terrass i söderläge är idealisk för att odla tomater. Ampeltomater kan planteras i en stor kruka. Även högväxande tomater passar för krukodling så länge du stöttar upp plantorna. Paprika och chili är också lämpliga för krukodling.

I krukodling bör plantor planteras och odlas så nära och tätt som möjligt. På så sätt kan du använda en liten yta effektivt och få största möjliga skörd. Tät plantering av växterna håller också ogräs i schack och minskar fuktavdunstning från jorden, vilket minskar behovet av vattning.

Mynta sprider sig lätt och tar över andra planteringar så odla myntan i en egen kruka.

Du kan börja odla timjan redan tidigt på våren. Växterna tål vårens och höstens svalka, eftersom de innehåller mycket eteriska oljor.

Citrontimjan har en svag citrusarom och passar utmärkt som krydda till fisk- och pastarätter.

Plantera örter i en grupp. Bladbasilika, citronverbena och fransk dragon är lämpliga för odlingsförhållandena i samma kruka. De behöver måttligt jämn vattning och näringsämnen.

Såhär planterar och sår du i kruka

Planteringar i kruka kan göras redan på våren, när temperaturen tillåter för odling. Men det är värt att undersöka fröpåsarna och plantvalet och ta reda på hur växterna tål vårens svala nätter. Till exempel tål många örter som innehåller eteriska oljor, som rosmarin och timjan, svalka men basilika är särskilt känslig för kyla. Förutsättningarna för din egen gård och balkong avgör också starten. Med en inglasad balkong kan du börja odla tidigare, eftersom temperaturen på balkongen stiger när solen skiner.

Mörkbladig basilika ger en färgkontrast till krukplanteringarna.

Fransk dragon övervintrar under gynnsamma förhållanden och under goda vintrar i öppen mark.

När du planterar plantor i en kruka, täck först hålet i krukan med till exempel en sten eller en bit tidningspapper. Häll Pimpsten eller Leca i botten, tillsätt jord och blanda med fördel i Växtnäring Långtidsverkande för långvarig näring.

Fyll krukan nästan helt med jord. Plantera plantorna, lägg till mer jord och komprimera jorden. Vattna försiktigt, vilket komprimerar jorden ännu mer. Tillsätt vid behov jord så att rotklumparna täcks under jordytan. Man kan plantera färdiga plantor i samma kruka eller så frön av mindre plantor mellan plantorna, så att planteringen blir fyllig och kompakt med tiden.

Bönor trivs på en varm plats och passar även bra att odla i kruka. Du kan så fröna direkt i krukan från slutet av maj.

Kom ihåg gödslingen

Växter som växer på ett litet utrymme behöver gödsling för att stödja tillväxten, förutom de näringsämnen som finns i jorden och eventuell långtidsverkande gödsel. Näringen i jorden räcker till en början i några veckor, men en hälsosam köksträdgård ger mer skörd om du gödsal den. Vattna växterna som växer i krukor efter behov, dagligen under de varmaste perioderna. Använd växtnäring – Växtnäring Universell för blommande växter eller Växtnäring Tomat & Grönsak för ätbara växter – som ett tillskott till bevattningsvattnet, vars näringsämnen främjar tillväxten och upprätthåller växtens välbefinnande. Skörda efter tillväxt. Sallader och örter kan skördas snabbt medan tomater, chili och potatis behöver mer tid för att växa.

Mangold är en fruktig och dekorativ bladgrönsak. Dess unga blad kan ätas som de är i en sallad. Bladen kan också användas till soppa.

Vissa sorters doftpelargoner är också lämpliga som ätbara blommor. De är även ett vackert komplement till örtodlingen.

Flerårig skörd

Krukväxtodling anläggs vanligtvis på våren, men vid en mild vinter kan en del växter även överleva vintern i kruka. Till exempel kan örter som salvia, mynta och timjan överleva vintern om de skyddas av täckmaterial. Särskilt hållbara är t.ex. havtorn och vinbär, som kan överleva somrar och vintrar utomhus i krukor.

Fleråriga krukplanteringar av nyttoväxter kan även övervintras i källaren eller på ett svalt frostfritt utrymme så att dem år efter år kan ge glädje och skörd i krukorna. Det är värt att förnya jorden på fleråriga nyttoväxtplanteringar på våren, så att den kommande växtsäsongen börjar bra och växterna har goda förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Tips på vad du kan odla i kruka

  • Ampeljordgubbe
  • Busktomater
  • Grönkål
  • Mangold
  • Bärbuskar
  • Bönor
  • Gurka
  • Potatis
  • Sallat
  • Ätbara blommor som ringblomma och krasse
  • Örter

Sök