Hoppa över innehåll

Så får du dina växter att frodas på balkongen

Att sitta ute på balkongen omgiven av gröna växter och väldoftande blommor är otroligt härligt, men hur får man egentligen till ett grönskande paradis på balkongen? I denna artikel ger vi dig tipsen för att ta hand om dina balkongväxter på bästa sätt.

Välj rätt växter baserat på balkongens soltimmar

Vissa växter är bättre lämpade för ett liv på balkongen än andra. Beroende på vilket väderstreck din balkong befinner sig i kan den lämpa sig mer eller mindre bra för vissa växter. När du väljer växter till balkongen ska du tänka på att solen är avgörande för hur väl växterna kommer trivas. Till exempel så trivs tomater, chili, medelhavsörter och alla sorter av pelargoner mycket bra på en solig balkong.

Om du har en balkong med halvskugga (ca 3 timmars morgon- och kvällssol eller indirekt sol), så är det svårare att hitta växter som kommer att trivas. Men det är inte omöjligt.

Växter för olika lägen

Vid mycket solljus:

Vid lite eller ingen sol:

Har du en inglasad balkong eller altan? Då kan du ha samma växter som klarar av mycket sol. Viktigt att ha i åtanke är att en inglasad balkong/altan ter sig likt ett växthus och därför är det viktigt öppna upp, annars kan ohyra lätt uppstå. Det positiva med att kunna ställa sina växter i en inglasning är att det blir en förlängd odlingssäsong, vilket i sin tur ger dig fler skördar.

Tips: I Växtbiblioteket hittar du information om växter och hur de trivs i olika miljöer och solljus.

Skydda dina växter när det är hårt väder

Förutsättningarna för växter inomhus kan vi kontrollera på ett annat sätt än växter som bor ute på balkongen. Därför kan växterna utomhus behöva lite hjälp när vädret blir för enformigt. Direkt sol kan vara hård mot växterna, särskilt på inglasade balkonger där det inte fläktar eller faller någon skugga. På varma sommareftermiddagar är det därför viktigt att du tänker på luftventilation och skuggning med gardiner. Om temperaturen är för hög, ca 30 grader och mer, mår de flesta växterna dåligt och slutar att växa.

Kraftigt regn kan leda till att växterna får för mycket vatten i krukorna och drunknar. Om du har placerat dina växter på en plats där det kan regna, se till att det finns hål i krukorna så att extra vatten kan rinna igenom krukan utan att orsaka syrebrist och rötning av rötterna.

Vårens nätter (och dagar) kan vara kalla, därför är det bra att skydda nyplanterade växter med ett tunt tyg eller ta in dem om vinden är riktigt kall. Dagtid är det mer än okej att låta växterna vara ute, ljuset är mycket bättre utomhus och gör att växterna växer mycket kraftigare.

Vattna smart när du inte är hemma

Under sommaren är det vanligt att vilja åka bort från hemmet några dagar. För att dina balkongväxter ska klara sig under tiden du är borta kan du om möjligt flytta in dem i skuggan eftersom de då kräver mindre vatten. Du kan annars placera krukorna på vattenfyllda brickor eller skålar så de kan dricka när de blir törstiga. Ibland kan det också vara värt att lägga några extra kronor på att köpa självbevattnande krukor till särskilt fuktkrävande växter som exempelvis tomat och gurka.

Du kan även skapa ett praktiskt DIY-vattensystem med tomma plastflaskor. Fyll dem med vatten och gör små hål med en nål i botten och toppen. Placera flaskorna i jorden, vattnet rinner då långsamt och håller jorden fuktig. Om du ska vara borta länge, eller har väldigt törstiga växter, kan du behöva sätta ner flera flaskor i jorden. Tänk på att både glas och plastflaskor med vatten utgör en brandrisk i solen så täck gärna flaskorna med t.ex. en strumpa eller måla dem mörka.

Ett annat tips för en lättskött och grönskande balkong på sommaren är att välja växter som inte behöver så mycket vatten.

Läs mer: Smart bevattning

Ta in växterna på vintern

När balkongsäsongen är över kan du behöva ta in vissa växter för att de ska klara vintern och vilja blomma nästa sommar igen. Om du har pelargoner och palettblad på din balkong trivs de bäst inomhus på fönsterbrädan över vintern. De kanske inte ser så glada ut efter att ha övervintrat inomhus, men då kan du klippa av sticklingar och rota om dem i pimpsten eller i vatten. Även fuchsia, murgröna och chokladskära är värda att prova övervintra, åtminstone om du har lite lägre temperatur för dem.

Om du har planterat träd, buskar eller perenner kan du låta dem stå ute över vintern. Samla krukor i grupp och placera dem intill väggen.

Om du vill ha växter på balkongen även på vintern kan du byta ut dina sommarblommor mot höst-och vinterväxter. Det viktigaste då är att jorden inte blir för blöt. Se till att extra vatten kan rinna ut på ett fat, eller samlas i botten av krukan om du bottnat med lecakulor.

Rosor och dahlior behöver också tas in från balkongen, och ska helst placeras i en källare på en torr och sval plats under vintern.

När vintern är över och det är dags att ta ut sommarblommorna på balkongen igen kan de få en enorm tillväxtspurt. Det kan därför vara en bra idé att plantera dem i en större kruka innan du tar ut dem i ljuset och sommarvindarna.

Att odla ätbart på balkongen

Att småäta grönsaker och bär direkt från plantan på din soliga balkong är något alldeles extra speciellt. Och det bästa är att i princip allt ätbart går att odla på balkongen. Örter, chili och tomater är perfekta att odla på balkongen. Du kan även odla potatis i kruka eller plantera svarta vinbär, blåbär eller jordgubbar i ampel. Varför inte kombinera med ätbara blommor som penséer, ringblomma eller blomsterkrasse.

Sallat och ruccola går lätt att odla i praktiska odlingssäckar.

Fördelar med en grönskande balkong

Förutom att det är trendigt och vackert, så har grönska på balkongen flera fördelar för oss. Att ha en grönskande balkong gör att du känner naturen nära dig, vilket har en lugnande effekt och bidrar till att rena luften. Utöver de fysiska fördelarna kan även själva handlingen att ta hand om växter och odla sin egen mat ge dig en känsla av självständighet och tillfredsställelse.

4 enkla tips för att få växterna att frodas på balkongen

Det finns alltså mycket man kan göra för att ge växterna bästa förutsättningarna att frodas på balkongen. Här har vi sammanfattat 4 enkla, men viktiga tips:

  • För en grönskande balkong är det viktigt att du har rätt växt till rätt plats. Kolla vad växten har för ljus- och vattenbehov och planera växterna till din balkong därefter.
  • Om du har en liten balkong så se till att använd hela utrymmet och placera dina växter i olika höjder. Du kan hänga upp korgar, använda hyllor, stolar och växtbord för att lyfta upp växterna från balkonggolvet. Det hjälper även växterna få mer sol så de inte hamnar i skuggan bakom balustraden.
  • Se till att växterna har stora krukor så rötterna har tillräckligt med utrymme och använd bra jord som är framtagen för odling i krukor. Samplantera i stora krukor i stället för många små krukor. Täck med träull för att enkelt hålla fukten, samtidigt som det är en snygg detalj.
  • Det är lätt att lyckas med odling om du har en produkt som är utformad för ett visst ändamål. För sommarblommor är U-jord är det bästa valet. Jorden ger en otrolig blomning i urnor, amplar och balkonglådor. Annars funkar Pelargonjord också utmärkt i balkonglådor. Ett tips är att även blanda in lera i jorden på sommaren för att den ska hålla fukt bättre.
  • Det sista, men kanske viktigaste tipset, för en grönskande balkong är växtnäring. Frekvent gödsling är faktiskt hemligheten med gröna tummar. Tillsätt vattenlöslig växtnäring i vattenkannan minst en gång i veckan (Växtnäring Universell för blommor och bladväxter, Växtnäring Tomat & Grönsak för ätbart) och använd gärna Växtnäring Långtidsverkande redan vid planteringen.

Mer om balkongodling hittar du här.

 

Sök