Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Brysselkål

Brassica oleracea Gemmifera-gruppen

brysselkal_brassica-oleracea-var-gemmifera

Brysselkål är en grönsak som härstammar från Belgien. Det är de 2-4 cm stora sidoknopparna som skördas och äts, de påminner om små kålhuvuden. Växten blir ca 80 cm hög, sidoknopparna bildas i bladfästena längs stjälken.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80 cm

Rekommenderade produkter

brysselkal_brassica-oleracea-var-gemmifera

Brysselkålen innehåller rikligt med C-vitamin. Brysselkålen med sin kraftiga smak passar utmärkt som ångkokt till ett flertal olika maträtter. Den kan även användas i pastejer, soppor och gratänger.

Det finns många namnsorter av brysselkål med olika smak och odlingegenskaper, normalt är kålen grön men det finns även en purpurröd variant av brysselkål.

Brysselkålen trivs på en solig växtplats i djup jord, gärna med en lerhaltig jord som håller fukt och näring. Brysselkål kan odlas också i pallkrage. Jordförbättra genom att blanda in Kogödsel i befintlig jord eller fylla en pallkrage med Ört & Grönsaksjord. Plantor förkultiveras från frö eller köps som småplantor i trädgårdsbutiker. Planteringsavstånd 50–60 cm.

Det är relativt krävande att odla brysselkål, skörden hinner inte alltid bli färdig under växtsäsongen. Plantorna bör förkultiveras från frön eller köpas som småplantor från en trädgårdsbutik.
Brysselkålsfrön sås i såjord i april. Plantorna härdas några dagar innan utplantering och planteras ut i början av juni på en solig plats i djup jord.

Kållandet behöver oftast endast näringstillförsel en gång efter planteringen. Använd små mängder kväverik gödsel t ex Hönsgödsel, eftersom alltför mycket kväve leder till att knopparna blir lösa. Kålen vattnas regelbundet och ogräs rensas bort. Plantorna kan kräva en myllning senare på sommaren för att de långa stjälkarna som tyngs ner av sidoknopparna ska hållas upprätta. Brysselkålens stjälk toppas i slutet av sommaren när knopparna är 1–2 cm stora. En toppning gör att skörden snabbare blir färdig och att knopparna blir jämnstora. De nedersta bladen tas bort allt efter att de vissnar.

Skörden pågår från september fram till frost. Knopparna skördas nerifrån uppåt i den takt de blir färdiga. Smaken är som bäst efter några frostnätter. Brysselkålens små knoppar kan frysas in efter förvällning.

Sök